Hyvinvointivaltion vastaisku (2017)
Hyvinvointivaltion merkitys toimivan yhteiskunnan turvaajana ja tulevaisuuden paremman yhteiskunnan peruskivenä on entistäkin tärkeämpää ymmärtää. Hyvinvointivaltion vastaisku on osa tätä keskustelua, ja toivomme kirjan päätyvän mahdollisimman monen luettavaksi.
Mitä maailman tunnetuin intellektuelli, Noam Chomsky, parantaisi Suomen hyvinvointivaltiossa? Miten sosiologi Juliet Schor murtaisi haitallisen kulutuskulttuurin? Millä valtiotieteilijä Stephen Shalom korvaisi sata vuotta pitkälti samoilla säännöillä pyörineen eduskunnan?
Hyvinvointivaltion vastaiskussa haastatellaan yhdysvaltalaisia talouden ja politiikan asiantuntijoita ja hahmotellaan Suomelle radikaalisti uutta suuntaa. Miksi maailmanluokan saavutuksia ei viedä entistä pidemmälle, vaan pikemminkin niitä ajetaan alas?
Hyvinvointivaltio iskee vastaan vapaudella ja demokratialla. Tulevaisuuden Suomessa yksilöiden vapaus ja luova potentiaali on arvossaan. Yritykset ovat demokraattisia, vapaa-aikaa on enemmän ja poliitikkojen sijaan asioista päättävät kansalaiset. Kirja on avaus siitä, miksi nämä tavoitteet ovat arvokkaita ja miten ne voitaisiin saavuttaa.
Lue Lina Van Aerschotin arvio Yhteiskuntapolitiikka -lehdestä: Pohdintoja tulevaisuuden hyvinvointivaltiosta.
Kevään 2020 poikkeustilanteesta lähtien kaikki Hyvinvointivaltion vastaisku -kirjan kappaleet ovat olleet vapaasti ladattavissa allaolevista linkeistä.
Luku 2: Suomi on parasta kapitalismia
Luku 3: Uusi talous Yhdysvalloissa
Luku 4: Kulutusyhteiskunnan arki
Luku 5: Uudenlaista politiikkaa
Luku 6: Vaihtoehdottomuuden haastaminen
Kirja on myös ostettavissa verkkokaupoissa ja hyvin varustelluissa kirjakaupoissa kautta maan.
Antti Jauhiainen on luokanopettaja ja Parecon Finlandin puheenjohtaja. Joona-Hermanni Mäkinen on luokan- ja historianopettaja ja Parecon Finlandin varapuheenjohtaja.
He ovat kirjoittaneet mm. The New York Timesiin ja Jacobin Magazineen sekä kääntäneet talousaiheista kirjallisuutta. Hyvinvointivaltion vastaisku on heidän esikoisteoksensa.