Raportti kysyy, miltä näyttäisi demokraattinen työ
Demokratia mielletään vaalien ja äänestysten yhteydessä valtiollisella tasolla vahvaksi perusarvoksi, mutta työelämässä demokraattisen päätösvallan vähäisyys hyväksytään vielä yleisesti.
Väitöskirjatutkija Roni Nousiaisen laatima tuore raportti kuitenkin kysyy, miten talouden, työn ja muun muassa itseohjautuvien työryhmien avulla voidaan muuttaa työelämää ja kenties sen kautta koko yhteiskuntaa oikeudenmukaisemmaksi.
Raportti toteaa, miten nykyiset työpaikkademokratian muodot voidaan pääosin nähdä vain heikosti demokraattisina. Työpaikkademokratiaan liittyvään koulutukseen ja lainsäädäntöön on raportin mukaan syytä kiinnittää erityistä huomiota.
Siirtyminen kilpailun ja ahneuden kestämättömästä kasvutaloudesta kohti ekologisesti kestävää tasavertaisen yhteistyön taloutta edellyttää uudistuksia talouteen mikro- sekä makrotasolla. Tästä syystä osallisuustalouden ideassa esitetään institutionaalisia uudistuksia eri talouden tasoille siihen, miten työviihtyvyyttä ja -hyvinvointia voitaisiin tasapainottaa sekä työpaikkojen sisällä että työpaikkojen välillä.
On hyvä myös pohtia, miten tavoitteet demokraattisesta työelämästä joutuvat nopeasti ristiriitaan kapitalismin sisäänrakennetun epädemokraattisuuden kanssa.
Pitkälle viedyn demokraattisen yrityksen tarjoama vapaus valita työtehtäviä ja määritellä kollegojen palkkausta välttämättä johda samanlaisiin tuloksiin yrityksessä, jossa tehdään esimerkiksi paljon mekaanisia työtehtäviä.
Liukuhihnapakkaukseen erikoistunut yritys, jossa työntekijät päättäisivät työntekemisen tavoistaan ja palkoistaan, voisi ajautua nopeasti vaikeuksiin markkinakilpailun aiheuttamien paineiden takia, sillä muut firmat voisivat hinnoitella oikeudenmukaisemman ja demokraattisemman pakkausyrityksen pois markkinoilta. Esimerkiksi reilun pakkausyrityksen työntekijöiden hyvinvointi tai valtautuneisuus, työpaikan toimintatapojen todennäköinen positiivinen ulkoisvaikutus, ei näkyisi suoraan markkinahinnoissa ja näin ollen kehnompien palkkojen ja työolojen yritykset voisivat hinnoitella reilun yrityksen konkurssiin.
Osallisuustalouden kaltaiset visiot ovat arvokkaita apuvälineitä paremman talouden hahmottamisessa, sillä ne tarjoavat ihmisille taloudellista mielikuvitusta ja helpottavat kuvittelemaan nykyisten talouden instituutioiden rajojen ulkopuolelle. Kokeilut työpaikkademokratiasta tarjoavat tärkeää käytännöllistä tietoa siitä, miten ja missä määrin työpaikkoja voidaan demokratisoida jo nykyisten markkinatalouksien sisällä. Mitä enemmän saadaan näkyviä esimerkkejä siitä, etteivät hierarkiat ole välttämättömiä työpaikkojen päätöksenteossa ja työnjaossa, sitä helpompi on kehittää edelleen uusia ratkaisuja demokratian lisäämiseksi talouden eri tasoilla.
Vasemmistofoorumin julkaisema kattava raportti on suomalaisittain harvinainen ja tuore avaus työpaikkojen päätöksenteon kehittämisestä demokraattisten arvojen mukaisesti, ja siihen kannattaa ehdottomasti tutustua tarkkaan.
Lue myös: