Vuoden lopussa 2023
Parecon Finland edistää vapaushenkistä ajattelua ekologisesti kestävän demokraattisen talouden tulevaisuudesta. Jo toista vuosikymmentä olemme tehneet Suomessa tunnetuksi ajatusta talouden demokraattisesta suunnittelusta. Töitä on tehty, ja sitä riittää tulevaisuudessakin.
Parecon Finland jatkoi vuoden 2023 aikana erityisesti kansainvälistä yhteistyötä Participatory Economy Projectin kanssa, järjestäen yhteistyössä tapahtumia Saksassa Potsdamin yliopistolla ja Britanniassa Lontoossa. Lontoossa vastikään perustettu osallisuustalouden instituutti edistää kansainvälisellä tasolla keskustelua ja tutkimusta talouden demokraattisesta suunnittelusta, tuo osallisuustalouden mallia tunnetummaksi ja pyrkii luomaan yhteyksiä aiheesta keskustelevien välille.
Potsdamin yliopistolla kesäkuussa järjestetty kaksipäiväinen akateeminen seminaari käsitteli taloustieteen professori Robin Hahnelin elämäntyötä talouden demokraattisen suunnittelun kysymysten parissa ja osallisuustalouden mallia käytiin seminaarissa läpi esimerkiksi moraaliteorian, feministisen, ekologisen taloustieteen ja taloussuunnittelun tehokkuuden näkökulmista.
Lontoossa järjestettiin useampiakin avoimia keskustelutilaisuuksia, joissa Robin Hahnel keskusteli tulevaisuuden talousjärjestelmän haasteista kuten talouskasvusta. Hän esitteli myös talouden demokraattiseen suunnitteluun liittyvien tutkimushankkeiden tuoreita kuulumisia. Videoita tilaisuuksista löytyy Participatory Economy Projectin YouTube-sivuilta.
Vuoden aikana tehty työ ja keskustelut ovat jälleen vakuuttaneet siitä, että on yhä suurempi tarve demokraattiselle ja ekologisesti kestävälle, yksilöiden ja yhteisöjen vapauksia kunnioittavalle, modernille taloudelle. Osallisuustalouden esimerkeille on myös kasvavaa kiinnostusta kansainvälisesti.
Vuosi 2024 alkaa kuitenkin vakavissa merkeissä. Talouden kurittamisen ja työntekijöiden aseman heikentämisen haitallisista vaikutuksista talouden kokonaiskuvalle niin lyhyellä kuin varsinkaan pitkällä aikavälillä ei ole otettu opiksi, ja Suomen talouspolitiikkaa hallitsee jälleen vahvasti leikkauspolitiikan kapea näkökulma. Järkevämpien ratkaisujen käyttöönottoa ei myöskään ole näkyvissä. Tätäkin vakavampi ongelma on kansainvälisesti riittämätön kyvykkyys ilmastonmuutokseen vastaamisessa ja ongelman tunnustamisen hitaus.
Jo vuosikymmeniä planeetan johtavat asiantuntijat, ilmastonmuutoksesta eniten kärsivät vähävaraiset yhteisöt sekä muut ongelmasta huolestuneiden verkostot ovat tehneet asian äärimmäisen selväksi. Nykymuotoisen talouden kyvyttömyys puuttua markkinatuotannon ja -kulutuksen katastrofaalisiin seurauksiin vaatii toimivampia ratkaisuja. Euroopan talouden kriisiytyminen sodan ja leikkauspolitiikan keskellä, ihmisten pahoinvointi ja vapauksien puute sekä ilmastonmuutoksen aiheuttamien ongelmien syveneminen ovat kaikki esteitä, joiden purkaminen vaatii pitkään ylläpidettyjen virheellisten uskomusten kumoamista ja talousjärjestelmämme ongelmien nykyistä laajempaa tunnistamista.
Parecon Finland jatkaa näiden kysymysten parissa toimintaa Suomessa vuonna 2024, nykyisin rekisterömättömänä pienyhdistyksenä kuten aiemmin ilmoitimme.