Lääkkeiden hintojen määräytyminen esillä YLE:n WikiLeaks-aineistossa

YLE:n julkaisema, WikiLeaks-järjestön kautta vuodettu raportti Yhdysvaltojen Suomen-lähetystöstä kuvailee yksittäistä neuvottelukenttää, lääkkeiden hinnoittelua Suomessa, vapaaksi nimitetyn markkinatalouden piiristä:
Yhdysvaltojen Suomen-suurlähettiläs ja silloinen pääministeri Matti Vanhanen keskustelivat lääkehinnoista. Suurlähettiläs Barbara Barrett kertoi juhannuksen 2008 tienoilla, että Yhdysvaltain lääketeollisuus pelkäsi, että halvempia lääkkeitä suosiva viitehintajärjestelmä kohtelee patetoituja, kallimpia lääkkeitä epäreilusti eli toisin sanoen vähentää niiden käyttöä.

Diplomaattisähkeen mukaan Yhdysvallat harkitsi järeitä toimia Suomea kohtaan, jos viitehintajärjestelmä otettaisiin käyttöön.

Wikileaks-dokumentin mukaan Yhdysvallat harkitsi Suomen ottamista Yhdysvaltain kauppalain niin sanotun 301-pykälän piiriin. 301-pykälä olisi mahdollistanut kauppapoliittisten vastatoimien käyttämisen
Taloustieteen näkökulmasta tässä ei ole mitään erikoista - talouteen ja hintojen muodostumiseen on 1900-luvun aikana ja sen jälkeen käytetty kaikkia mahdollisia manipuloimiskeinoja, joita globalisoitunut, finanssimarkkinoiden alaisuuteen siirretty tuotanto tarjoaa runsaasti. Julkisessa keskustelussa tämä kiristys ja manipulointi on kuitenkin huomattavasti harvemmin esillä kuin korupuheet vapaasta kilpailusta ja reilusta markkinataloudesta. YLE:n julkaisema esimerkki kertoo kuinka Yhdysvallat oli valmis Suomessa kiristämään otettaan talouden ohjauksesta, suurten lääkeyritysten eduksi ja erityisesti korkeista lääkehinnoista kärsivien köyhimpien potilaiden kustannuksella.

Yle Uutiset 15.02.2011
Yhdysvallat yritti estää lääkehintojen alentamisen

Yhdysvallat pettyi Suomen hallituksen vuonna 2008 tekemään päätökseen ottaa käyttöön lääkkeiden viitehintajärjestelmä, selviää Wikileaks-dokumenteista. Yhdysvaltojen lähetystö yritti jo vuonna 2007 puhua viitehintajärjestelmän hautaamisesta dokumentissa nimeltä mainitsemattoman terveysministerin kanssa.

Myös Yhdysvaltojen Suomen-suurlähettiläs ja silloinen pääministeri Matti Vanhanen keskustelivat lääkehinnoista. Suurlähettiläs Barbara Barrett kertoi juhannuksen 2008 tienoilla, että Yhdysvaltain lääketeollisuus pelkäsi, että halvempia lääkkeitä suosiva viitehintajärjestelmä kohtelee patetoituja, kallimpia lääkkeitä epäreilusti eli toisin sanoen vähentää niiden käyttöä.
Kesällä 2008 viitehintajärjestelmän hyväksyminen oli viimeistä sinettiä vaille valmis. Diplomaattisähkeen mukaan Yhdysvallat harkitsi järeitä toimia Suomea kohtaan, jos viitehintajärjestelmä otettaisiin käyttöön.

Wikileaks-dokumentin mukaan Yhdysvallat harkitsi Suomen ottamista Yhdysvaltain kauppalain niin sanotun 301-pykälän piiriin. 301-pykälä olisi mahdollistanut kauppapoliittisten vastatoimien käyttämisen.

Suomessa sosiaali- ja terveysministeriö oli laskenut, että viitehintajärjestelmän käyttöön ottaminen säästäsi vuosittain lääkekustannuksissa noin 50 miljoonaa euroa eli toisin sanoen tämä summa olisi pois kalliimpien merkkilääkkeiden myynnistä.

Suomen viitehintajärjestelmässä lääkkeestä maksettava korvaus määritellään edullisemman markkinoilla olevan rinnakkaisvalmisteen mukaan.

YLE: Nuorten yksinäisyyteen liittyy paljon häpeää

YLE:n haastattelemat nuoret kertovat samoista eriarvoistumisen kehityssuunnista kuin valtakunnalliset tutkimukset.
- Keskusteluissa näkyy ehkä just yksinäisyys ja porukasta poisjättäminen, seurustelusuhteetkin. Mutta erilaisuus ehkä kaikkein voimakkaimmin, Louhi kertoo.

Nuorten keskuudessa rahalla ja ulkonäöllä on merkitystä.

- Kyllä sen huomaa, että kenellä on rahaa, ja mahdollisuus käyttää trendikkäitä vaatteita, ne on yleensä suuressa kaveriporukassa.
Lähtökohtien ja varallisuuden eriarvoisuus ja sen seuraukset esimerkiksi sosiaaliseen kanssakäymiseen vaikuttavat osaltaan siihen, miten talouden järjestelyt sulkevat kasvavalta joukolta ihmisiä mielekkäät mahdollisuudet päätöksentekoon ja osallistumiseen hyvin nuoresta iästä asti.

Yle Uutiset 7.02.2011
Nuorten yksinäisyyteen liittyy paljon häpeää

Joka viides yläkouluikäinen poika arvioi, ettei hänellä ole yhtään todellista ystävää. Olonsa voi tuntea yksinäiseksi isossakin ryhmässä, mutta tukioppilaan mukaan pahinta on eristäminen. Nuorten yksinäisyys on esillä tämän vuoden Yhteisvastuu-keräyksessä.

Ylen Aamu-tv:ssä vieraillut Salla-Serena Louhi toimii verkkotukioppilaana. Hän on toiminut kiusaamisen ehkäisemiseksi muun muassa keskustelemassa muiden nuorten kanssa verkossa. Mannerheimin lastensuojeluliiton nuortensivuilta löytyy myös aikuisten kirjoittamia artikkeleita.

- Keskusteluissa näkyy ehkä just yksinäisyys ja porukasta poisjättäminen, seurustelusuhteetkin. Mutta erilaisuus ehkä kaikkein voimakkaimmin, Louhi kertoo.

Hänen mukaan yksinäisyys ei aina ole nuoren oma vika. Joku saattaa haluta viettää aikaa yksin, mutta ei silti tunne oloaan yksinäiseksi. Toisella saattaa olla paljon kavereita, mutta luottoystävä puuttuu. Tärkeimpänä yksinäisyyden mittarina Louhi pitää nuoren omaa tunnetta tilanteesta.

Nuorten keskuudessa rahalla ja ulkonäöllä on merkitystä.

- Kyllä sen huomaa, että kenellä on rahaa, ja mahdollisuus käyttää trendikkäitä vaatteita, ne on yleensä suuressa kaveriporukassa. Toisaalta, jos uskaltaa olla oma itsensä, voi siltikin olla kavereita. Se riippuu tietty siitä ihmisestä tosi paljon, Louhi kuvailee.

Rohkein uskaltaa olla kaveri

Mannerheimin lastensuojeluliiton päällikön Seppo Soine-Rajanummen mukaan pojat saattavat jäädä ryhmän ulkopuolelle tyttöjä herkemmin.

- Yksinäisyyttä esiintyy sekä pojilla että tytöillä, mutta tutkimusten mukaan pojilla vähän enemmän, Soine-Rajanummi kertoo.

Soine-Rajanummen mukaan yksinäisyydestä pitäisi puhua enemmän, sillä tällä hetkellä siihen liittyy paljon häpeää.

- Toivoisin, että sillä pärjäisi, että on oma itsensä. Erilaisuuden sietämistä ja hyväksyntää pitäisi olla enemmän.

Salla-Serena Louhi uskoo, että nuorten kanssa auttaa paitsi keskustelu, myös kannustus käytännön toimiin. Esimerkiksi tukioppilailla on iso merkitys siinä, millainen tunnelma koululla on.

- Mä voin tehdä tukioppilaana sen, että menen siihen yksinäisen luokse, vaikka välitunnilla. Se vaatii kyllä paljon rohkeutta, että menee sen yksinäisen luo, mutta ei sitä katsota pahalla. Rohkeutta tarvitaan, eikä rohkeus ole ikinä pahaksi, Louhi muistuttaa.

Yle Uutiset / Anne-Pauliina Rytkönen

Yhdysvalloissa suurempi eriarvoisuus kuin Egyptissä, Jemenissä ja Tunisiassa

Naked Capitalism, yksi maailman suosituimmista talousaiheisista blogeista, nosti esiin hätkähdyttävän tilastotiedon. Taloudellinen eriarvoisuus Yhdysvalloissa on suurempaa kuin esimerkiksi Egyptissä, Jemenissä ja Tunisiassa, joissa kansalaisten suurprotestien taustalla on vaikuttanut voimakkaasti juuri taloudellinen eriarvoisuus.
Egyptian, Tunisian and Yemeni protesters all say that inequality is one of the main reasons they’re protesting.
However, the U.S. actually has much greater inequality than in any of those countries.
Specifically, the “Gini Coefficient” – the figure economists use to measure inequality – is higher in the U.S.
Tekstissä pohditaan, miksi eriarvoisuuden räjähdysmäinen kasvu ei ole aiheuttanut mellakoita Yhdysvalloissa. Yhdeksi syyksi esitetään yhdysvaltalaisten huonoa tietoutta tulo- ja varallisuuseroista.

Naked Capitalism 12.2.2011
Guest Post: Inequality In America Is Worse Than In Egypt, Tunisia Or Yemen

→ Washington’s Blog

Egyptian, Tunisian and Yemeni protesters all say that inequality is one of the main reasons they’re protesting.

However, the U.S. actually has much greater inequality than in any of those countries.

Specifically, the “Gini Coefficient” – the figure economists use to measure inequality – is higher in the U.S.

Gini Coefficients are like golf – the lower the score, the better (i.e. the more equality).

According to the CIA World Fact Book, the U.S. is ranked as the 42nd most unequal country in the world, with a Gini Coefficient of 45.

In contrast:

Tunisia is ranked the 62nd most unequal country, with a Gini Coefficient of 40.
Yemen is ranked 76th most unequal, with a Gini Coefficient of 37.7.
And Egypt is ranked as the 90th most unequal country, with a Gini Coefficient of around 34.4.
And inequality in the U.S. has soared in the last couple of years, since the Gini Coefficient was last calculated, so it is undoubtedly currently much higher.

So why are Egyptians rioting, while the Americans are complacent?

Well, Americans – until recently – have been some of the wealthiest
people in the world, with most having plenty of comforts (and/or
entertainment) and more than enough to eat.

But another reason is that – as Dan Ariely of Duke University and Michael I. Norton of Harvard Business School demonstrate – Americans consistently underestimate the amount of inequality in our nation.

As William Alden wrote last September:

Americans vastly underestimate the degree of wealth inequality in America, and we believe that the distribution should be far more equitable than it actually is, according to a new study.

Or, as the study’s authors put it: “All demographic groups — even those not usually associated with wealth redistribution such as Republicans and the wealthy — desired a more equal distribution of wealth than the status quo.”

The report … “Building a Better America — One Wealth Quintile At A Time” by Dan Ariely of Duke University and Michael I. Norton of Harvard Business School … shows that across ideological, economic and gender groups, Americans thought the richest 20 percent of our society controlled about 59 percent of the wealth, while the real number is closer to 84 percent.

Here’s the study.

Taloussanomat: Ulosotto tuotti vuonna 2010 ennätyspaljon

Taloussanomien mukaan vuonna 2010 Suomessa perittiin ulosotoissa enemmän kuin koskaan:
Ulosoton hakijoille tilitettiin ulosoton kautta euromääräisesti enemmän kuin koskaan aiemmin, noin 837 miljoonaa euroa. Summa oli yli 100 miljoonaa euroa enemmän kuin toissa vuonna.
Viime vuoden aikana ulosotossa saatavia perittiin kaikkiaan noin 518 000 velalliselta. Vuoden lopussa velallisia oli yhteensä 239 000, joista yritysvelallisia oli 22 000.
TS 8.2.2011
Ulosotto tuotti viime vuonna ennätyspaljon

Viime vuonna ulosottovirastoissa käsiteltiin yhteensä 2,6 miljoonaa ulosottoasiaa, mikä oli noin kuusi prosenttia enemmän kuin vuonna 2009. Asiamäärien kasvu kuitenkin hieman hidastui, sillä vuotta aiemmin asioiden määrä kasvoi kymmenellä prosentilla, valtakunnanvoudinvirasto kertoo tiedotteessaan.

Ulosoton hakijoille tilitettiin ulosoton kautta euromääräisesti enemmän kuin koskaan aiemmin, noin 837 miljoonaa euroa. Summa oli yli 100 miljoonaa euroa enemmän kuin toissa vuonna.

Viime vuoden aikana ulosotossa saatavia perittiin kaikkiaan noin 518 000 velalliselta. Vuoden lopussa velallisia oli yhteensä 239 000, joista yritysvelallisia oli 22 000.

Valtiolle ulosotosta tilitettiin verosaamisia sekä sakko- ja korvaussaamisia yhteensä 321 miljoonaa euroa. Ulosottomaksutuloja valtiolle kertyi runsaat 62 miljoonaa euroa. Ne ovat asianosaisilta kannettavia maksuja ulosottotoimen käytöstä.

Ulosottoon saapui rahamääräisesti laskettuna perittäväksi noin 2,5 miljardia euroa, mikä on 11 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Yksityisoikeudellisten saatavien osuus koko summasta oli noin puolet, 47 prosenttia. Määrällisesti yksityisoikeudellisia saatavia saapuneiden asioiden määrästä oli noin viidennes.

Taloussanomien kolumni: Luonnonkin voi yksityistää

Anna Mård kirjoittaa kolumnissaan Taloussanomissa, että brittihallitus suunnittelee valtion metsien myymistä yrityksille, järjestöille ja muille yhteisöille. Mård kauhistelee metsien yksityistämisaikeita, mutta pitää kokemuksia viime vuosikymmenien yksityistämisaallosta Britanniassa pääosin hyvinä.
Valtio voi kuitenkin saada omistuksistaan kipeästi kaivattua rahaa. Viimeisimmällä yksityistämislistalla ovat mm. posti, satamat, rannikkopelastuspalvelu, jotkut yliopistot ja tietenkin myös metsät. Mikään ei ole valtakunnassa pyhää silloin, kun rahaa tarvitaan.
Viimeaikaisen talouskurimuksen aikana on esitetty toistuvasti ajatus siitä, että valtioiden talous toimii samoin periaattein kuin kotitalouden menot ja tulot. Toisin sanoen valtion tulojen on aina ylitettävä menot, muuten valtiota odottaa konkurssi. Myös Mårdin kolumnissa tämä ajatus näkyy voimakkaasti. Logiikka on yksinkertainen ja tarttuva, mutta valtioiden kohdalla täysin virheellinen. Valtioiden pitäisi nimenomaan pyörittää talouttaan väliaikaisilla, nykyistä suuremmilla budjettivajeilla, ja ohjata rahaa koulutukseen, vihreään infrastruktuuriin ja terveydenhuoltoon, missä euroa kohden syntyy eniten työpaikkoja. Valtioiden lainaehdot ovat yksittäisiä kotitalouksia merkittävästi paremmat, eikä valtio voi joutua yrityksen kaltaisesti konkurssiin. Monet maailman talousvetureista ovat kulkeneet jo pitkään alijäämäisillä budjeteilla – toisin sanoen lainarahalla.

Myös rahoitussektoria on säädeltävä nykyistä voimakkammin – rahoituspalvelut kannattaisi kansallistaa kokonaisuudessaan. Rahoitussektori on hyödyllinen, kun se ohjaa yhteiskunnan säästöjä hyödyllisiin ja tuottaviin investointeihin, kuten uusiin ja parempiin tuotantokoneisiin. Viime vuosikymmeninä rahoitussektori on siirtynyt poispäin alkuperäisestä tehtävästään kohti spekulatiivisia rahoitusinvestointeja suurten voittojen perässä, mikä on johtanut säännönmukaisesti toistuviin talouskupliin.

Pidemmällä aikavälillä tarvitsemme vision taloudesta, joka perustuu demokraattiseen suunnitteluun markkinamekanismien sijaan.

TS Anna Mård 4.2.2011
Luonnonkin voi yksityistää

Lempiharrastukseni Skotlannin lomilla on metsissä samoileminen. Lukuisilla kesälomamatkoilla mm. Argyllin metsämaastot ovat vieneet minut suomalaiseen sielunmaisemaan täällä tuhansien kilometrien päässä.

Etenkin Skotlannissa suomalaista metsähallitusta vastaavan Forestry Commissionin hoitamat parkkipaikat, opasteet ja metsäpolut ovat hyvin hoidettuja, vaikka siltikin jotenkin villejä, vapaita ja luonnonmukaisia. Satoi tai paistoi.

Vaikka olen suunnistustaitoinen, en halua metsäretkistäni selviytymistaisteluja. Enkä varsinkaan sellaisia, joissa joudun pohtimaan, liikunko laillisilla vai laittomilla reiteillä. Kymmenen vuotta sitten tänne tullut kulkemisen vapaus – jokamiehen oikeuksien typistetty muoto – ei täysin toimi, kun maanomistajat voivat hakea siihen poikkeuksia jos jonkinlaisilla perusteilla.

Metsäretkien selviytymisleikit alkavat, jos brittihallitus onnistuu pian yksityistämään valtion metsät. Kun 90 prosenttia meistä briteistä asuu taajamissa ja kun maan pinta-alasta vain 12 prosenttia on metsien peitossa, metsissä kulkijat tarvitsevat ihan ensimmäiseksi parkkipaikkoja.

Asun Englannin metsäisimmässä maakunnassa. Lähimpään metsään on tunnin kävelymatka.

Metsämatkailun puolesta

Brittihallitus ehdottaa, että Forestry Commissionin hallussa olevat metsät voitaisiin myydä eniten tarjoavalle. Se kaavailee ostajiksi niin yksityisiä yrityksiä kuin hyväntekeväisyysjärjestöjä ja paikallisia yhteisöjäkin.  Forestry Commission omistaa maan metsistä vajaan viidenneksen.

Britit ovat tästä yksityistämishankkeesta kauhuissaan. Mielipidemittausyhtiö YouGovin mukaan 84 prosentta kansalaisista vastustaa hanketta. Vaikka Britannia on saarivaltio, niin metsämatkailu on rantalomailua suositumpaa. Viime vuonna pelkästään Englannin julkisesti omistetuissa metsissä kävi 40 miljoonaa matkailijaa.

Metsä on myös englantilaisen sielunmaisema. Yksityisomistuksessa se voi äkkiä joutua useimpien ulottumattomiin. Siihen riittää yksinkertaisesti parkkipaikkojen poistaminen.

Kampanjointi julkisten metsien puolesta on alkanut voimalla. Sen keulakuvia ovat mm. Canterburyn arkkipiispa Rowan Williams, näyttelijä Judi Dench, laulaja Annie Lennox, taiteilija Tracey Emin, malli Lily Cole, Lontoon ex-pormestari Ken Livingstone, muotisuunnittelija Vivienne Westwood ja kirjailija Bill Bryson.

Toivon, että tämä julkimojoukko onnistuu kansan tuella torppaamaan hallituksen hankkeen. Yksityistämistä viedään täällä Britanniassa aina vaan pitemmälle, mutta silti on aloja, joille yksityisomistus ei kansalaisten mielestä sovi.

Yksityistämisen rajat

Melkein 27 vuotta sitten yksityistettiin ensimmäinen iso valtionyhtiö, British Telecom. Sitä seurasi 41 muuta yhtiötä vuoteen 1990 mennessä. Pääasiassa kokemukset ovat olleet hyviä, vaikka junanradat myöhemmin päätyivätkin takaisin valtiolle.

Kaasuverkon yksityistäminen osoittautui pelottavaksi kokemukseksi, kun maassa levisi huhu, että venäläiset haluavat sen omistajiksi. Nyt huhut ovat laantuneet.

Yksityinen omistaja saa kuitenkin myydä omaisuutensa myös ulkomaalaisille. Jo 1980-luvulla yksityistetyt lentokentät kuuluivat lähes poikkeuksetta BAA-konsernille, joka oli lähes monopoliasemassa. Kun yhtiö siirtyi espanjalaisomistukseen, britit tajusivat monopolien vaarat ja BAA on sittemmin joutunut luopumaan muutamista kentistä.

Lennonjohdon yksityistäminen jäi puolitiehen, kun kansa pelkäsi, että yksityinen voitontavoittelu heikentäisi lentoturvallisuutta. Lopulta valtio myi osan omistuksistaan brittiläisille lentoyhtiöille.

Valtio voi kuitenkin saada  omistuksistaan kipeästi kaivattua rahaa. Viimeisimmllä yksityistämislistalla ovat mm. posti, satamat, rannikkopelastuspalvelu, jotkut yliopistot ja tietenkin myös metsät. Mikään ei ole valtakunnassa pyhää silloin, kun rahaa tarvitaan.

Talouselämä: Ruoan hinta voimakkaassa nousussa

Talouselämä uutisoi 5. helmikuuta Tilastokeskuksen tietojen perusteella, että ruoan hinta on voimakkaassa nousussa. Paprikan hinta on noussut vuodessa 67 prosenttia, sipulin 65 prosenttia, porkkanan 35 prosenttia ja banaanin 24 prosenttia.
Miten se on mahdollista? Uusin virallinen inflaatiolukuhan on "vain" 2,9 prosenttia. Sen verran kuluttajahinnat nousivat joulukuussa vuoden takaisesta Tilastokeskuksen uusimman kuluttajahintaindeksin mukaan.
Ongelmana on, että inflaatioluku sisältää muun muassa asuntolainojen korkokustannukset, joiden lasku painaa myös laskennallista inflaatiota alaspäin. Tosiasiassa köyhien kokema hintojennousu on siis reilusti laskennallista noin kolmea prosenttia suurempaa, koska heidän varoistaan merkittävästi suurempi osa kuluu jokapäiväisiin menoihin, kuten asumiseen ja ruokaan, joiden hinnat ovat erityisesti nousussa. Käytännössä ruoan nopea kallistuminen tietää entistä vaikeampia aikoja vähävaraisille, joiden määrä kasvaa Suomessa vauhdilla.


Talouselämä 5.2.2011
Jo tuli ruokakassille hintaa


Ruokakaupassa sen huomaa - kaikki tuntuu olevan nykyisin hävyttömän kallista.

Miten se on mahdollista? Uusin virallinen inflaatiolukuhan on "vain" 2,9 prosenttia. Sen verran kuluttajahinnat nousivat joulukuussa vuoden takaisesta Tilastokeskuksen uusimman kuluttajahintaindeksin mukaan.

Tilastokeskuksen tietokantataulukoista kuitenkin ilmenee, että moni tuote on kallistunut vuodessa paljon hurjemmin. Tilastokeskus kerää eri tuotteiden keskihintoja, ja tietokantataulukoita pyörittämällä on mahdollista vertailla eri tuotteiden hintakehitystä.

Erityisen kalliiksi elämä on käynyt, jos aikoo tehdä keittiössä jotain. Esimerkiksi vuosi sitten joulukuussa kilo paprikaa maksoi Tilastokeskuksen mukaan 2,87 euroa. Viime joulukuussa hinta oli 4,80 euroa. Hinnankorotus on 67 prosenttia.

Onko varaa edes sipuliin?

Muita hurjia nousijoita: kukkakaalin kilohinta on noussut 2,55 eurosta 3,70 euroon. Korotusta 45 prosenttia. Myös sipulit (65 prosenttia), porkkanat (35 prosenttia) ja banaanit (24 prosenttia) ovat kallistuneet tuntuvasti.

Hinnoissaan on myös puolen kilon kahvipaketti. Vuoden 2009 jouluna se maksoi keskimäärin 2,79 euroa. Vuoden 2010 joulukuussa hinta oli 3,55 euroa.

Ja annas olla kun likaiset astiat pitäisi tiskata. Konetiskiaineen kilohinta on noussut 58 prosenttia 6,07 euroon.

Jotain saa halvemmallakin

Elintarvikkeiden hinnat tietysti vaihtelevat kuukausittain ja sesongin mukaan. Vertailu vuoden takaiseen tilanteeseen antaa kuitenkin kohtuullisen kattavan kuvan hintojen kehityksestä.

Jotkut tuotteet ovat tietysti kallistuneet "vain" inflaation verran eli 2,9 prosenttia, kuten edam-juusto ja kauraleipä.

Ja on ruokia, jotka ovat halventuneetkin. Rasvaton maitolitra oli joulukuussa 8 prosenttia halvempi kuin vuotta aiemmin. Makaronia sai 7 prosenttia halvemmalla, vehnäjauhoja 4,5 proenttia halvemmalla. Ilahduttavaa on myös, että "fetatyyppisen juuston" hinta on laskenut 5 prosenttia.

Ruoan hinta on viime kuukausina kohonnut maailmallakin ennätystasoille. Inflaatioluku ei anna täsmällistä kuvaa ruokakaupassa käymisen kalleudesta, koska esimerkiksi asuntolainojen korkokustannusten lasku painaa inflaatiotakin alaspäin.

Voit tutustua eri tuotteiden hintamuutoksiin tässä Excel-taulukossa. Luvut perustuvat Tilastokeskuksen tietoihin.

TIME: Goldman Sachs-pankin johdon palkka kolminkertaistettiin

Time uutisoi 28. tammikuuta, että Goldman Sachs, yksi maailman suurimmista rahoitusyrityksistä ja maailmanlaajuisen talouskriisin aiheuttajista, kolminkertaisti johtonsa palkan. Palkan lisäksi johtajat saavat osakkeita, optioita ja muita kannustimia.

Goldman Sachsin johtajien palkankorotus on vain yksi äärimmäinen esimerkki markkinoiden palkitsemisperiaatteiden vinoutuneisuudesta.

TIME 28.1.2011
Goldman Sachs Triples Execs' Salaries

(BOSTON) — Goldman Sachs Group Inc. said on Friday that its board more than tripled the salary of CEO Lloyd Blankfein to $2 million, and also tripled salaries for four other top executives.

The investment bank said in a Securities and Exchange Commission filing on Friday that its board's compensation committee set the new base salary for Blankfein, effective Jan. 1. His previous salary had been $600,000.

The committee set salaries at $1.85 million for four other executives who also had previously received $600,000. They are Chief Operating Officer Gary Cohn; Chief Financial Officer David Viniar and Vice Chairmen Michael Evans and John Weinberg. (See "The Big Bad Bankers, and Their Bonuses, Are Back.")

The filing didn't elaborate on the reasons for the raises, and Stephen Cohen, a spokesman for the New York-based company, declined to comment. The salaries don't include stocks, options and other compensation that executives typically receive as part of their pay package.

Goldman Sachs' move came a week after rival Citigroup Inc. gave its top executive, Vikram Pandit, a salary raise to $1.75 million from just $1 the previous year.

Goldman is considered the leading Wall Street bank, usually outdistancing its rivals with its trading and investment banking operations. But it was sharply criticized for its high compensation levels after it accepted a $10 billion government bailout during the financial crisis in 2008.

Blankfein's total compensation that year 2008 was $42.9 million, according to an Associated Press calculation.

In 2009, his compensation dropped to $862,657 — his $600,000 salary, plus perks. He received no grants of stock awards or options during 2009.

Blankfein's total compensation for 2010 hasn't yet been disclosed. In August, he reaped a $6.1 million by cashing in more than 90,000 stock options before they expired in November.

On Jan. 19, Goldman Sachs said its fourth-quarter profit fell 53 percent due to sharp declines in its bond trading and investment banking businesses. The company earned $2.23 billion after paying preferred dividends in the last three months of the year, down from $4.79 billion in the same period year earlier.

Goldman employees were paid $15.38 billion in salaries and bonuses, or 39.3 percent of its annual revenue, for 2010. The amount was 5 percent lower than 2009.

Taloussanomat: Tämän takia et saa isompaa palkkaa

Taloussanomat pohtii uutisessaan onko palkka arvostuksen mitta. Sanomien haastatteleman yhteiskuntatieteen tohtori, professori Harri Merlinin mukaan
– Arvostuksella ja ansioilla ei ole minkään valtakunnan tekemistä toistensa kanssa, yhteiskuntatieteen tohtori.

Hänen mukaansa ansiotilastoissa marssitaan edelleenkin 1960-luvun tahtiin tai ammattien tilastollisen luokituksen tahtiin, joka juontuu 1950-luvun Amerikasta.

[...]työn vaativuus on yleisesti hyväksytty palkkausperuste, mutta siitä käydään jatkuvaa vääntöä. Iso ongelma on hänen mukaansa se, että se perustuu jo olemassa oleviin rakenteisiin, kuten ammattikunnan mies- tai naisvaltaisuuteen tai jonkin ammattikunnan jäsenten rotuun ja ihonväriin.

– Todellisen vaativuuden mittaaminen ja sen jatkuva päivittäminen olisi erittäin työlästä ja kallista
Taloussanomat viittaa Tilastokeskuksen Hyvinvointikatsauksen julkaisemaan Eriarvoisuus Suomessa -kyselyyn, jossa kansalaiset pääsivät arvioimaan sekä mitä eri ammateissa tienataan että mitä niissä heidän mielestään pitäisi tienata.
Suuryritysten johtajien palkoista vastaajilla oli todella hatarat arviot. Todellisuus ylitti kansan näkemykset 5–6-kertaisesti. Kansalaiset kuvittelivat suuryritysten johtajien tienaavan 15 000 euroa kuukaudessa, vaikka heidän mielestään 10 000 euron palkan pitäisi riittää. Todellisuudessa johtajat tienasivat keskimäärin 64 000 euroa kuukaudessa.

Taloussanomat 2.2.2011
Tämän takia et saa isompaa palkkaa


Miksi luokanopettaja tienaa vain kolme tonnia, mutta terveyskeskuslääkäri viisi tonnia? Molempien työtä arvostetaan yhtä paljon. Onko palkka arvostuksen mitta? Katso mitä arvostetuimmissa ammateissa tienaa ja mitä esimerkiksi yritysjohtajan tai myyjän pitäisi kansalaisten mielestä tienata.


Terveyskeskuslääkäri ansaitsee kunnalle tekemästä työstään 5 819 euroa kuussa ja luokanopettaja 3 217 euroa. Kumpikin on yhtä arvostettu kuten Taloussanomien viisaiden raadin arvostuslista eilen kertoi.

Kun tuotekehitystä tekevä asiantuntija tienaa päivätyössään 3 312 euroa, kokki puurtaa raskaita vuoroja vain 2 040 euron kuukausiansioilla. Myös he saavat yhtä paljon arvostusta. (Katso palkat alla olevasta taulukosta.)

– Arvostuksella ja ansioilla ei ole minkään valtakunnan tekemistä toistensa kanssa, yhteiskuntatieteen tohtori, professori Harri Melin sanoo.

Häntä ei yllätä arvostetuimpien ammattien eripalkkaisuus.

– Murros tapahtui 20 vuotta sitten lamassa. Hoiva- ja opetusala pullahti arvostuksessa ohi vanhan virkaeliitin, Melin sanoo.

Hänen mukaansa ansiotilastoissa marssitaan edelleenkin 1960-luvun tahtiin tai ammattien tilastollisen luokituksen tahtiin, joka juontuu 1950-luvun Amerikasta. Se lähtee johtajista, ylimmistä virkamiehistä, erityisasiantuntijoista ja päätyy toimihenkilöiden ja ammattiduunareiden kautta aputyövoimaan.

– Tästä hierarkiasta ja ansiotilastoista löytyy korrelaatio. Se perustuu esimiesasemaan ja koulutukseen. Melin muistuttaa, että työn vaativuus on yleisesti hyväksytty palkkausperuste, mutta siitä käydään jatkuvaa vääntöä.

Iso ongelma on hänen mukaansa se, että se perustuu jo olemassa oleviin rakenteisiin, kuten ammattikunnan mies- tai naisvaltaisuuteen tai jonkin ammattikunnan jäsenten rotuun ja ihonväriin.

– Todellisen vaativuuden mittaaminen ja sen jatkuva päivittäminen olisi erittäin työlästä ja kallista, Melin muistuttaa.

Kyllä kansa tietää vai tietääkö?

Eri asia on sitten vielä mitä kansalaiset luulevat tai haluavat.

Tilastokeskuksen Hyvinvointikatsaus julkaisi Eriarvoisuus Suomessa -kyselyn vastauksia viime vuonna. Kansalaiset pääsivät arvioimaan, mitä joissakin ammateissa tienataan bruttona ja mitä kuuluisi tienata. Lisäksi Tilastokeskus selvitti todelliset ansiot.

Pieleen meni.

Esimerkiksi myymäläapulaiset tienasivat vastaajien mielestä vähemmän, mitä heidän tulisi ansaita. Kansa arveli heidän saavan 1600 euroa kuussa, mutta he olivat vastaajien mielestä 2 000 euron arvoisia. Todellinen toteutunut ansio jäi 1 900 euroon. (Katso alla oleva taulukko)

Koulutusta vailla oleville teollisuusduunareille kävi päinvastoin. he tienasivat 2 300 euroa, kun kansa arveli, että tienesti oli 2 000 euroa, mikä oli kansanmielestä myös oikeus ja kohtuus.

Samansuuruinen 300 euron heitto sattui myös terveyskeskuslääkäreille. He tienasivat tutkimusajankohtana 5 300 euroa kuussa, kun kansa arvioi ansioksi 5 000 euroa, jota se piti myös oikeudenmukaisena.

Suuryritysten johtajien palkoista vastaajilla oli todella hatarat arviot. Todellisuus ylitti kansan näkemykset 5–6-kertaisesti. Kansalaiset kuvittelivat suuryritysten johtajien tienaavan 15 000 euroa kuukaudessa, vaikka heidän mielestään 10 000 euron palkan pitäisi riittää. Todellisuudessa johtajat tienasivat keskimäärin 64 000 euroa kuukaudessa.

 Myös arviot ministerien ansioiden suuruudesta menivät alakanttiin jäädessään 10 000 euroon kuussa. Heidän ansionsa kansa olisi toisaalta pudottanut todellisesta 13 000 eurosta 6 000 euroon kuussa.

KU: Opettajat uupuvat äärirajoille

Kansan Uutiset uutisoi Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n teettämästä kyselystä koskien opettajien kokemuksia työstään ja siihen liittyvistä muutoksista.
Puheenjohtaja Olli Luukkainen on tulosten perusteella huolissaan opettajien hyvinvoinnista lisääntyvien oheistehtävien ja raskaiden ryhmien aiheuttamassa kuormituksessa.

– Tulokset antavat selvän kuvan siitä, että opettajilla ei ole niukkojen resurssien vuoksi mahdollisuutta tehdä työtään niin hyvin, kuin he haluaisivat ja mihin heillä olisi tietoa, taitoa ja koulutusta. Opettajat eivät myöskään koe, että palkka olisi oikeassa suhteessa työn määrään ja sen vaativuuteen nähden.

Kansan Uutiset 28.01.2011
Opettajat uupuvat äärirajoille

Lisääntyvät työtehtävät ja raskaat ryhmät uuvuttavat opettajia.

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on selvittänyt opettajien kokemuksia työstään ja siihen liittyvistä muutoksista. Puheenjohtaja Olli Luukkainen on tulosten perusteella huolissaan opettajien hyvinvoinnista lisääntyvien oheistehtävien ja raskaiden ryhmien aiheuttamassa kuormituksessa.

– Opettajat vaativat pikaisinta korjausta siihen, ettei heille jatkuvasti vyörytetä uusia tehtäviä kaikkien entisten tehtävien lisäksi ja usein vielä ilman lisäkorvausta. Opettajat näkevät ongelmana työssään myös erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden määrän kasvun. Oppilasaines on niin vaihtelevaa, että opetusryhmät ovat siihen nähden ehdottomasti liian suuria, Luukkainen totesi Educa-tapahtuman avajaisissa Helsingissä.

OAJ:n toimeksiannosta yli 7 000 opettajalta kysyttiin, mitä haasteita nämä kokevat käytännön opetustyössä, ja mitkä koulujen ja oppilaitosten ongelmat pitää saada pikaisimmin kuntoon. Tammikuussa 2011 toteutettuun verkkohaastatteluun vastasi viikon aikana yli 2 500 opettajaa päiväkodeista yliopistoon.

– Tulokset antavat selvän kuvan siitä, että opettajilla ei ole niukkojen resurssien vuoksi mahdollisuutta tehdä työtään niin hyvin, kuin he haluaisivat ja mihin heillä olisi tietoa, taitoa ja koulutusta. Opettajat eivät myöskään koe, että palkka olisi oikeassa suhteessa työn määrään ja sen vaativuuteen nähden.

– Valitettavasti opettajat kokevat myös arvostuksen riittämättömäksi. Sitä kaivattaisiin lisää niin vanhemmilta ja oppilailta kuin yhteiskunnaltakin. Opetus- ja kasvatustyön arvostuksen ja tuloksellisuuden tulee näkyä nykyistä paremmin myös palkkauksessa. Huolestuttavan moni opettaja mainitsee koulun vakavina ongelmina myös turvattomuuden ja häiriökäyttäytymisen. Näihin signaaleihin on viipymättä puututtava, Luukkainen vaatii.

Olli Luukkainen avasi opetusalan Educa-tapahtuman Helsingin Messukeskuksessa. Alan suurimpaan, kaksipäiväiseen koulutustapahtumaan osallistuu yli 10 000 opettajaa. OAJ järjestää Educan yhdessä Suomen Messujen kanssa.

Taloussanomat: Kansa maksaa suorat ja epäsuorat pankkituet

Talouselämä-lehden mukaan näkyvät tuet pulaan joutuneille pankeille ovat poliittisesti kiusallisin tuen muoto eivätkä suinkaan ainoa tapa, joilla valtiot tukevat pankkeja. Niiden lisäksi huomattavan osan tuesta muodostavat näkymättömämmät "häivetuet".
Keskuspankit ovat pakottaneet lyhytaikaiset rahamarkkinakorot historiallisen mataliksi maailman suurimmissa talouksissa. (...) Samalla keskuspankit ovat varmistaneet pankkien maksuvalmiutta tarjoamalla niille ilmaista tai melkein ilmaista keskuspankkirahoitusta jopa rajoituksetta, niin kuin euroalueen EKP on tehnyt.

Karkeasti pelkistäen keinotekoisen matala korkotaso on samaan aikaan tulonsiirto säästäjiltä pankeille ja velallisille ja toinen tulonsiirto veronmaksajilta pankeille. Nollaan prosenttiin tai hyvin lähelle nollaa pakkotoimin painettu talletuskorko tarkoittaa, että tallettajat saavat säästöilleen pienempää tuottoa kuin he ilman keskuspankkien toimia saisivat.

Veronmaksajat tarjoavat parhaillaan pankeille lähes ainutlaatuisen tuottoisan tilaisuuden mittavaan korkoerokeinotteluun (...) Kyse on siitä korkoerosta, joka jää keskuspankin omista keskuspankkiluotoistaan pankeilta perimän koron ja valtioiden omista velkakirjoistaan pankeille maksamien korkojen väliin. Nyt tuo korkoero merkitsee pankeille epätavallisen suurta ja lisäksi likipitäen riskitöntä voittoa.
Taloussanomat viittaa italialaisen Trenton yliopiston ja yhdysvaltalaisen UCLA-yliopiston ruotsalaissyntyisen talousprofessori Axel Leijonhufvudin kirjoittamaan artikkeliin
On hyvin kyseenalaista, että veronmaksajien varoja päätyy erittäin suurin määrin pankkien pääomittamiseen keskuspankkien päätöksin vailla parlamentaarista päätöksentekoa. Tässä tuessa on hänen mukaansa kyseenalaista myös se, että veronmaksajien ei ole ilmeisesti edes tarkoitus oivaltaa kustantavansa erittäin mittavaa pankkitukea.

Taloussanomat 30.1.2011
Neljä tapaa maksattaa velkakriisi kansalla


Euroalueen ja muun maailman velkakriisistä koituu valtaisa lasku. Sen suuruus selviää vasta, kun kriisi on ohi. Jo nyt on tiedossa, että tavalla tai toisella tämänkin laskun lopulta kuittaa kansa. Laskun maksattamiseen on monta tapaa. Lue, mitkä ovat neljä tavallisinta – ja mitkä niistä ovat jo täyttä päätä käytössä.


Nyt jo viidettä vuottaan maailmantaloutta koetteleva velkakriisi on aiheuttanut erilaisia suoria ja epäsuoria tappioita, kustannuksia ja tulonmenetyksiä arviosta riippuen joko järkyttävän, tähtitieteellisen tai historiallisen määrän.

Ennen kuin kriisi lopulta hellittää, laskua kertyy vielä rutkasti lisää. Velkakriisin lopullisesta hinnasta ei ole eikä voi olla kenelläkään tietoa, sillä kriisi on yhä meneillään.

Jo nyt on silti tiedossa, että tästä kriisistä kertyy lopulta maksettavaa ja menetyksiä enemmän kuin yhdestäkään talouskriisistä ainakaan sitten 1930-luvun lamavuosien.

Toinen jo nyt tiedossa oleva seikka on, kenelle tämän(kin) kriisin kustannukset lopulta koituvat maksettaviksi ja muilla tavoin kärsittäviksi.

Lasku lankeaa viime kädessä kansalle, koska muita maksajia ei lopulta ole.

Talous- ja rahapolitiikan valinnoista riippuu, millä tavoin lasku kansalle lankeaa – ja miten maksamisen taakka jakautuu eri kansanosien välillä. Osa noista valinnoista on jo tehty, ja osittain laskun maksaminen on jo meneillään.

Näkyvät tuet kiusallisia

Valtiot voivat tukea pulaan joutuneita pankkeja suorin tukitoimin esimerkiksi takaamalla pankkien varainhankintaa tai vielä suoremmin antamalla pankeille lisää pääomaa tai ostamalla pankkien epävarmoja saatavia ylihintaan.

Vähän epäsuoremmin valtiot voivat tukea pankkeja tukemalla niiden vararikon uhkaamia suuria laina-asiakkaita pääomaruiskein tai tukiluotoin.

Nämä tukikeinot päätyvät viime kädessä veronmaksajien kustannettaviksi ja ovat lisäksi yleensä kaiken kansan nähtävillä. Siksi nämä tukikeinot ovat poliittisesti kiusallisia.

Finanssikriisin alkuvaiheissa laajat pankkitukitoimet raivostuttivat kansalaisia kautta maailman. Ylivelkaisten eurovaltioiden hätäluotot raivostuttavat kansaa sekä maksaja- että saajamaissa.

Niinpä vähemmän ilmeiset häivetuet ovat poliittisesti houkuttelevampia, jos vain tilanne rahoitusmarkkinoilla antaa sellaisiin aikaa. Nytkin käytössä ovat huomaamattomat häivetuet.

Häivetukiaisia korkojen avulla

Tärkein parhaillaan laajamittaisessa käytössä oleva pankkituen häivemuoto on periaatteessa avoimesti näkösällä. Samalla se on tukimuotona kuitenkin niin huomaamaton, että sitä voi olla jopa vaikea hahmottaa pankkitueksi.

Kyse on koroista ja korkoeroista.

Keskuspankit ovat pakottaneet lyhytaikaiset rahamarkkinakorot historiallisen mataliksi maailman suurimmissa talouksissa. Ilman keskuspankkien voimatoimia korot kautta maailman olisivat tuntuvasti korkeampia kuin ne nyt ovat.

Samalla keskuspankit ovat varmistaneet pankkien maksuvalmiutta tarjoamalla niille ilmaista tai melkein ilmaista keskuspankkirahoitusta jopa rajoituksetta, niin kuin euroalueen EKP on tehnyt.

Keinotekoisen matala korkotaso kuuluu taantuman koettelemissa talouksissa perinteisiin elvytyskeinoihin ja voi sinänsä olla tuiki tarpeellinen tapa talouden kunnon kohentamiseksi.

Tämä ei kuitenkaan muuta muuksi sitä seikkaa, että keinotekoisen matala korkotaso merkitsee mittavaa häivetukea – ja mittavaa tulon- ja varainsiirtoa. Eikä sitä, että kansa maksaa.

Vaivihkainen varainsiirto

Keinotekoisen matala korkotaso auttaa pankkeja kahdella tavalla, ja kummankin tavan kustannukset päätyvät lopulta kansan piikkiin.

Karkeasti pelkistäen keinotekoisen matala korkotaso on samaan aikaan tulonsiirto säästäjiltä pankeille ja velallisille ja toinen tulonsiirto veronmaksajilta pankeille.

Nollaan prosenttiin tai hyvin lähelle nollaa pakkotoimin painettu talletuskorko tarkoittaa, että tallettajat saavat säästöilleen pienempää tuottoa kuin he ilman keskuspankkien toimia saisivat.

Tallettajat tukevat pankkeja koko sillä rahasummalla, jonka he kärsivät korkotulojen menetyksinä. Sama summa keventää koko painollaan pankkien korkomenoja.

Tallettajien tulonmenetykset eivät pienene lainkaan siitä, että osa heidän kärsimästään menetyksestä päätyy pankkien kautta lainakorkojen laskun muodossa laina-asiakkaiden eduksi.

Myös keinotekoisen matalat lainakorot ovat epäsuoraa pankkitukea. Matalat korot ylläpitävät sellaistenkin laina-asiakkaiden velanhoitokykyä, jotka eivät selviäisi korkeammista koroista.

Samoin matalien korkojen ansiosta pankit voivat myöntää uusia luottoja sellaisillekin asiakkaille, jotka olisi korkeampien korkojen oloissa ehkä torjuttava.

Nauttivatko pankit ilmaisen lounaan?

Toinen keinotekoisen matalien korkojen tarjoama pankkituen muoto on tulonsiirto veronmaksajilta pankeille. Tämäkin tuki voi olla pankkien vakavaraisuuden kohentamiseksi tarpeen. Mutta tuesta on silti kyse.

Veronmaksajat tarjoavat parhaillaan pankeille lähes ainutlaatuisen tuottoisan tilaisuuden mittavaan korkoerokeinotteluun, jossa veronmaksajilla on peräti kaksi roolia.

Kyse on siitä korkoerosta, joka jää keskuspankin omista keskuspankkiluotoistaan pankeilta perimän koron ja valtioiden omista velkakirjoistaan pankeille maksamien korkojen väliin.

Nyt tuo korkoero merkitsee pankeille epätavallisen suurta ja lisäksi likipitäen riskitöntä voittoa.

Euroalueen pankit saavat EKP:ltä rahaa lainaksi prosentin korolla ja voivat sijoittaa saman rahan eurovaltioiden velkakirjoihin ja saada useiden prosenttiyksiköiden voiton välistä.

Keskuspankit toimivat viime kädessä kotivaltioidensa eli kotimaidensa veronmaksajien vastuulla. Kunkin maan veronmaksajien vastuulla ovat myös valtioiden omista velkakirjoistaan lupaamat korot.

Niinpä veronmaksajat kaivavat tähän tukimuotoon kuvetta kaksin käsin.

Häivetukiaiset kuin harhautusta

Rahapolitiikan keinoin toteutetut mittavat tulonsiirrot veronmaksajilta ja tallettajilta pankeille ovat monella tavoin ongelmallisia, sillä tällaiset häivetuet muistuttavat keskeisiltä osin suoranaista harhautusta.

Näin arvioi italialaisen Trenton yliopiston ja yhdysvaltalaisen UCLA-yliopiston ruotsalaissyntyinen talousprofessori Axel Leijonhufvud kriittisessä kommenttipuheenvuorossaan.

Nimekkäiden maailmanluokan taloustutkijoiden VoxEU-sivusto julkaisi Leijonhufvudin artikkelin viime viikolla. Hänen tekstinsä koskee ensisijaisesti Yhdysvaltoja ja sen keskuspankin Fedin toimia, mutta tilannekuvaus kertoo sellaisenaan myös euroalueesta.

Leijonhufvudin mielestä on hyvin kyseenalaista, että veronmaksajien varoja päätyy erittäin suurin määrin pankkien pääomittamiseen keskuspankkien päätöksin vailla parlamentaarista päätöksentekoa.

Tässä tuessa on hänen mukaansa kyseenalaista myös se, että veronmaksajien ei ole ilmeisesti edes tarkoitus oivaltaa kustantavansa erittäin mittavaa pankkitukea.

Lopulta kansa maksaa aina

Samaa kansalta pankeille vaivihkaa siirrettävää korkotukea eri muunnelmineen kuvaa rahoitusprofessori Michael Pettis Pekingin yliopistosta viime viikolla kirjoittamassaan kolumnissa.

Pettis tuntee pankkijärjestelmän toiminnot perin juurin, sillä ennen taloustutkijan ja opettajan uraansa hän oli vuosia Wall Streetin huippupankkiiri. Häntä pidetään tarkkanäköisenä talouden ja rahoitusmarkkinoiden tarkkailijana ja kriittisenä kommentaattorina.

Varsinaisesti Pettis kirjoittaa Kiinan pankeista, ja siitä, miten Kiina on jo vuosia tukenut perin huteria pankkejaan erittäin mittavin piilotukiaisin. Hänenkin kuvauksensa kertoo varsin selkeästi, miten keskuspankit tukevat pankkeja tallettajien kustannuksella parhaillaan kautta maailman.

Hän muistuttaa, ettei kivutonta pankkikriisiä ole olemassa sen enempää kuin maksuttomia pankkitukiakaan. Näkymättömätkin tuet on maksettava – ja muiden maksajien puuttuessa lasku lankeaa aina kotitalouksille.

YLE: Joka neljäs yksinhuoltajaperhe tarvitsee toimeentulotukea

YLE Uutisten mukaan yksinhuoltajaperheiden taloudellinen tilanne on heikentynyt selkeästi viime vuosina. Yksinhultajaperheiden heikentynyt asema on yksi huolestuttavista esimerkeistä siitä, mitä OECD-maiden nopein tuloerokehitys aiheuttaa.
Yksinhuoltajaperheiden taloudellinen tilanne on heikentynyt 2000-luvulla verrattuna muuhun väestöön. Joka neljäs yksinhuoltajaperhe joutuu turvautumaan toimeentulotukeen.

Joka neljäs yksinhuoltajaperhe elää nykyään suhteellisessa köyhyydessä, eli tuloja on alle 60 prosenttia suomalaisten keskitulosta. Vielä viisitoista vuotta sitten yksinhuoltajaperheistä köyhiä oli harvempi kuin joka kymmenes. 
Heidän tilannettaan vaikeuttaa entisestään se, että toimeentulotukoea saavilta lapsiperheiltä vähennetään lapsilisät.

Yle Uutiset 30.01.2011
Joka neljäs yksinhuoltajaperhe tarvitsee toimeentulotukea

Yksinhuoltajaperheiden taloudellinen tilanne on heikentynyt 2000-luvulla verrattuna muuhun väestöön. Joka neljäs yksinhuoltajaperhe joutuu turvautumaan toimeentulotukeen.

Kondiittoriksi opiskelevalla 28-vuotiaalla Piia Siljanderilla on kolme lasta, joista vanhin on viisivuotias. Yksinhuoltajaäidin perhe on elänyt toimeentulotuen varassa kaksi vuotta.

- Päiväkoti auttaa tietysti virka-aikaan. Iltaisin, kun olen itse opiskelemassa, lasten toinen huoltaja eli äitini auttaa mahdollisuuksiensa mukaan, Siljander kertoo.

Asumiskulujen jälkeen neljän hengen perheelle jää rahaa noin 1 200 euroa kuussa. Kun siitä vähennetään välttämättömät menot, käyttörahaa jää parisataa euroa.

- Ilman ylimääräisiä huvituksia pystyy elämään, mutta olisihan se ihanaa, jos voisi joskus vaikka käydä Linnanmäellä. Tällä hetkellä se ei ole mahdollista.
"Toimeentulotuki ei riitä"

Joka neljäs yksinhuoltajaperhe elää nykyään suhteellisessa köyhyydessä, eli tuloja on alle 60 prosenttia suomalaisten keskitulosta. Vielä viisitoista vuotta sitten yksinhuoltajaperheistä köyhiä oli harvempi kuin joka kymmenes.

- Kun on pidemmän aikaan toimeentulotuen varassa, kyllähän se alkaa pikkuhiljaa kiristää hermoja. Joutuu koko ajan velkaantumaan ihan saadakseen lapsille ruoan. Eihän toimeentulotuki riitä, kun pitää ostaa kolmelle lapselle talvikengät ja -haalarit ja hanskat, Siljander toteaa.

Opintolainaa ja muita velkoja Siljanderille on kertynyt melkein 10 000 euroa.
Lapsilisien vähentäminen tuntuu epäreilulta

Kolmen lapsen lapsilisät vähennetään suoraan Siljanderien toimeentulotuesta. Leikkuri on käynyt vuodesta 1994, jolloin perheiden toimeentulotukea korotettiin lapsilisiä vastaavalla summalla. Piia Siljanderista lapsilisien ulosmittaaminen muista tuista on silti epäoikeudenmukaista.

- Lapsilisän kuitenkin saa jokainen lapsiperhe. Kyllähän se aika hurjalta tuntuu, että ne kaikkein pienituloisimmat lapsiperheet, jotka ihan oikeasti sitä lapsilisää tarvitsisivat, niin heiltä se sitten otetaan pois, Siljander sanoo.

Leipurin paperit Siljanderin pitäisi saada ulos vielä kevään kuluessa. Tulevaisuuden suhteen Siljander on mieluummin optimisti kuin pessimisti.

- Eihän tästä tule yhtään mitään, jos jää rypemään ja murehtimaan. Pakko vaan yrittää luottaa siihen, että asiat järjestyvät.

Taloussanomat: Katso kuka on oikeasti köyhä

Taloussanomat uutisoi suomalaisesta köyhyydestä.
Pienituloisten määrä on lähes kaksinkertaistunut 20 vuodessa. Vuonna 2009 pienituloisia oli noin 700 000, kun vuonna 1990 vastaava luku oli noin 400 000.  
[...]Pienituloisuus ei välttämättä tarkoita nälän näkemistä, mutta riski syrjäytyä yhteiskunnasta on kasvanut. 
[...]Suomessa pienituloisiksi lasketaan ne, jotka tienaavat alle 60 prosenttia mediaanitulosta. Vuonna 2009 se tarkoitti alle 1183 euron kuukausituloja.
Taloussanomien haastatteleman Kelan tutkimusprofessori Olli Kankaan mukaan
-60 prosenttia mediaanitulosta on muotoutunut pienituloisuuden mittariksi siksi, että kaikkien ihmisten tulisi kyetä elämään yhteiskunnassa normaaliksi miellettyä elämää. Tavoitteena on välttää sosiaalinen syrjäytyminen ja leimautuminen.
Talouselämä kertoo Kangasta huolestuttavan pienituloisuuden pitkittyminen sekä lapsiköyhyyden yleistyminen ja köyhyyden periytyvän aikaisempia vuosia helpommin.
Tilastokeskuksen mukaan köyhän perheen lapsella on kaksinkertainen vaara jumittua köyhyyteen normaalisti tienaavan perheen lapseen verrattuna.

Taloussanomat 30.01.2011
Katso kuka on oikeasti köyhä

Kun tienestit ovat korkeintaan tonnin luokkaa, on ihminen köyhä. Ja lähemmäs miljoona suomalaista on tässä tilanteessa. Pienituloisten määrä on noussut rajusti viime vuosina – köyhyys on entistä periytyvämpää. Katso keihin köyhyys iskee ja mitä siitä seuraa.

Suomessa on yhteensä noin 700 000 pienituloista. Huonoimmin menee alle 35-vuotiailla sinkuilla, joista lähes 40 prosenttia tienasi vuonna 2009 alle 1183 euroa kuukaudessa.

Pienituloisten määrä on lähes kaksinkertaistunut 20 vuodessa. Vuonna 2009 pienituloisia oli noin 700 000, kun vuonna 1990 vastaava luku oli noin 400 000.

Suomessa pienituloisiksi lasketaan ne, jotka tienaavat alle 60 prosenttia mediaanitulosta. Vuonna 2009 se tarkoitti alle 1183 euron kuukausituloja. Käytännössä pienituloisten mediaanitulo jäi reiluun 1002 euroon kuukaudessa.

Mediaani saadaan, kun kaikki otoksen luvut laitetaan jonoon ja niistä valitaan keskimmäinen luku.

– Vaikka pienituloisuuden määritelmän yläraja voi tuntua ihmisten mielestä suurelta, niin esimerkiksi pääkaupunkiseudun vuokrien jälkeen siitä ei jää kovin paljoa käteen, Kelan tutkimusprofessori Olli Kangas muistuttaa.

Pienituloisuus ei välttämättä tarkoita nälän näkemistä, mutta riski syrjäytyä yhteiskunnasta on kasvanut. Esimerkiksi Euroopan tilastoviranomainen Eurostat sanoo pienituloisuutta köyhyysriskiksi.

– 60 prosenttia mediaanitulosta on muotoutunut pienituloisuuden mittariksi siksi, että kaikkien ihmisten tulisi kyetä elämään yhteiskunnassa normaaliksi miellettyä elämää. Tavoitteena on välttää sosiaalinen syrjäytyminen ja leimautuminen, Olli Kangas sanoo.

– Eri asia sitten on, että voiko noilla tuloilla elää normaaliksi miellettyä elämää, hän jatkaa.

Kahdenlaista köyhyyttä

Lähes jokainen on pienituloinen jossain elämänsä vaiheessa. Opiskelijoista pienituloisia on noin joka kolmannes ja esimerkiksi alle 35-vuotiaista yhden hengen talouksista lähes 40 prosenttia kitkuttaa pienillä tuloilla. (Katso tilastot jutun lopusta)

Pienituloisuudesta kärsii myös moni pari, jolla on pieniä lapsia. Kotitalouden tulot tippuvat nopeasti, kun toinen osapuoli jää hoitamaan lasta kotiin. Samaan aikaan perheen menot kasvavat, kun vauvalle pitäisi ostaa erilaisia tarvikkeita.

Lapsiperheiden ja opiskelijoiden pienituloisuus on tilapäistä. Lapset muuttavat aikanaan pois kotoa eivätkö opinnotkaan kestä ikuisesti.

Väliaikainen pienituloisuus ei näkynyt tilastoissa aikaisemmin, sillä erilaiset etuudet olivat nykyistä korkeammalla tasolla.

– Suomessa perusturvaetuuksien jälkeenjääneisyys lisää pienituloisten määrää, esimerkiksi toimeentulotuen todellinen arvo on viimeisen 20 vuoden aikana jäänyt 42 prosenttia jälkeen yleisestä palkkakehityksestä, hän sanoo.

Kansaneläkkeiden kasvu sekä laman lisäämä työttömyys näkyvät pienituloisuustilastoissa. Viimeisen 20 vuoden aikana vanhusten köyhyys on vähentynyt, kun taas yhä useampi alle 35-vuotias on pienituloinen.

– Toimeentulotuella olevat ovat suuremmassa vaarassa pudota pienituloisiksi kuin kansaneläkettä saavat, Kangas sanoo.

Maaliskuussa voimaan tuleva takuueläke tulee vähentämään eläkeläisten pienituloisuutta entisestään. Takuueläke nostaa pienimpiä kansaneläkkeitä yli sadalla eurolla.

– Takuueläkkeen tulo vähentää varmasti eläkeläisten osuutta asiakkaissamme, sosiaalisen ja taloudellisen tuen päällikkö Leila Palviainen Helsingin sosiaalivirastosta sanoo.

Pienituloisuus pitkittyy

Kehnoin tilanne on heillä, jotka ovat juuttuneet pienituloisuuteen. Tilastokeskuksen mukaan pitkittyneestä pienituloisuudesta kärsi 477 000 ihmistä. Pitkittyneesti pienituloinen on henkilö, joka on viimeisen kahden vuoden aikana ollut pienituloinen yhtäjaksoisesti tai ”tippunut pienituloiseksi” kolme kertaa.

Tästä kärsivät muun muassa pitkäaikaistyöttömät, yksin asuvat eläkeläiset sekä yksinhuoltajat. Osa heistä käy töissäkin, mutta esimerkiksi siivoojana työskentelevän yksinhuoltajaäidin palkka ei välttämättä riitä elämiseen.

Noin joka neljäs yksinhuoltaja on pienituloinen. Osa heistä joutuu turvautumaan toimeentulotukeen jokaisen yllättävän menon kohdalla.

TIlastojen perusteella yrittäminenkään ei vaikuttaisi lyövän leiville. Noin joka kymmenes yrittäjä on pienituloinen. Palkansaajista pienituloisia on kolme prosenttia.

Viime vuonna Helsingin sosiaalivirasto myönsi toimeentulotukea hiukan yli 4 400 ihmiselle, joiden pääasiallinen toimeentulo tuli työstä.

– Varsinkin keikkatyötä tekeviä ja yrittäjiä voidaan joutua tukemaan pitkiäkin aikoja, Leila Palviainen sanoo.

Laman myötä myös yhä useampi nuori tippui pienituloiseksi. Tilastokeskuksen mukaan ilmiö on osaltaan selitettävissä sillä, että nuorten määräaikaisia sopimuksia ei jatkettu ja keikkatyötä tekevien keikat vähenivät.

Helsingin sosiaalivirastossa havaittiin, että lama toi varsinkin työttömyysturvalta pudonneita nuoria sekä koulupudokkaita sosiaalitoimiston asiakkaiksi.

– Heidän määränsä on lisääntynyt ja tukijaksot pidentyneet. Se on tietenkin kauhean surullista, Palviainen sanoo.

Lapsi perii perheen
köyhyyden

Pienituloisuuden pitkittyminen ja lapsiköyhyyden yleistyminen huolestuttaa Kelan Olli Kangasta. Köyhyys periytyy aikaisempia vuosia helpommin.

– Pienituloisuudella on nykyään aikaisempaa pidemmät seuraukset, Kangas sanoo.

Tilastokeskuksen mukaan köyhän perheen lapsella on kaksinkertainen vaara jumittua köyhyyteen normaalisti tienaavan perheen lapseen verrattuna.

Kangas on huolissaan myös siitä, että pienituloiset ovat myös muuta kansaa sairaampia, mikä johtuu osaltaan huonosta ruokavaliosta.

– Terveellinen ruoka on kalliimpaa kuin epäterveellinen. Esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudit ovat yliedustettuina pienituloisten keskuudessa, Kangas sanoo.

Kankaan mukaan tilanne on lähinnä huonontunut viime vuosina. Suomalaiset ovat terveempiä kuin aikaisemmin, mutta terveyden kohentuminen on koskenut lähinnä rikkaimpia.

Suomi on sitoutunut vähentämään pienituloisten määrää 150 000 vuoteen 2020 mennessä. Kansallinen suunnitelma pienituloisten vähentämisestä julkistetaan huhtikuussa.

Parecon Finland kevään aikana pääkaupunkiseudun kirjastoissa

Parecon Finland järjestää kevään aikana lukuisia keskustelutilaisuuksia pääkaupunkiseudun kirjastoissa. Keskustelutilaisuuksissa esitellään markkinatalouden peruspiirteitä, sekä osallisuustalousvision mahdollisuuksia. Aikaa on varattu jokaisessa myös runsaasti yleisökysymyksille ja -keskustelulle. Tilaisuuksien ajankohdat ilmoitetaan sivuillamme.

Ota yhteyttä mikäli olisit kiinnostunut kuulemaan osallisuustaloudesta työpaikallasi, järjestössäsi tai yhteisössäsi - järjestämme tilaisuuksia myös pyynnöstä. Yhteydenotot sähköpostitse osoitteeseen info@parecon.fi

Marjut Lindberg: Hoitoa ja palveluita yksityistetään hivuttamalla

Suomalainen julkinen terveydenhuolto eriarvoistuu nopeasti varallisuuden perusteella. Samalla esimerkiksi köyhyysrajan alapuolella elävien lasten määrä kasvaa. Pääkirjoitustoimittaja Marjut Lindberg kirjoittaa Helsingin Sanomissa terveydenhoidon siirtymisestä yhteisomistuksesta yksityisen omistuksen piiriin:
Kulunut vuosikymmen jää historiaan muun muassa siksi, että niin sanotussa hyvinvointivaltiossa lähetettiin ennätysmäärä hiljaisia viestejä, joiden mukaan ihmisten pitäisi maksaa terveydenhoidostaan entistä enemmän ja osallistua tulevaisuuden hyvinvointinsa rahoittamiseen yhä suuremmalla osuudella.

[...]Yksityisen ja julkisen sairaanhoidon yhdistämisessä näyttää unohtuneen pääasia: miksi Husin sairaaloiden kaltaiset laitokset on rakennettu, ja miksi niitä ylläpidetään julkisin varoin.

Alkuperäinen tarkoitus on se, että sairaat ihmiset saavat vaivoihinsa mahdollisimman hyvän ja oikea-aikaisen hoidon.

[...]Kuluneen vuosikymmenen aikana pelottelupolitiikka ja yksityisten palvelujen käyttö ovat lisääntyneet, mutta Suomessa ei ole tehty merkittäviä poliittisia päätöksiä siirtymisestä yksityiseen palvelutuotantoon.

Mielipidekyselyjen tulokset osoittavat, että selvä enemmistö suomalaisista kannattaa edelleen peruspalveluiden – mukaan lukien sairaanhoidon – rahoittamista ja järjestämistä julkisina palveluina.
Yksi keskeinen ongelma markkinataloudessa on se, miten se voimakkaasti suosii eriarvoistavia ratkaisuja (esimerkiksi varallisuuden keskittämistä ja vähävaraisten huomioimatta jättämistä päätöksenteossa). Tämä tapahtuu usein huomaamatta: kehityssuunta nähdään rakenteellisena ja jopa ihmisten vaikutuskyvyn ulottumattomissa olevana luonnonvoimana, Englannin entisen pääministerin Margaret Thatcherin sanoin "ainoana vaihtoehtona".

HS 27.11.
Hoitoa ja palveluita yksityistetään hivuttamalla

Kulunut vuosikymmen jää historiaan muun muassa siksi, että niin sanotussa hyvinvointivaltiossa lähetettiin ennätysmäärä hiljaisia viestejä, joiden mukaan ihmisten pitäisi maksaa terveydenhoidostaan entistä enemmän ja osallistua tulevaisuuden hyvinvointinsa rahoittamiseen yhä suuremmalla osuudella.

Samaan aikaan on yhä useammin uutisoitu kuntien palvelujen ulkoistamisesta. Etenkin lastensuojelua ja vanhustenhoitoa kilpailutetaan, ja riippuu kunnasta, valitaanko palvelun tuottajaksi halvin vai paras.

Terveydenhoidon jonoja alettiin purkaa tarjoamalla palveluseteleitä kaihileikkausta odottaville ja yhä useammin myös muissa jonoissa kituville potilaille.

Erityisesti on peloteltu vanhenevia ihmisiä. Yleisenä totuutena tarjoillaan tietoa, ettei tulevaisuuden suuria vanhusjoukkoja kyetä mitenkään hoitamaan julkisin varoin eikä julkisin palveluin. Joko maksat itse tai sitten kärsit märissä vaipoissasi kuudentena potilaana neljän hengen huoneessa kielitaidottoman hoitajakunnan väärinymmärrysten kohteena.

Ratkaisuja on tarjolla useita. On käänteistä asuntolainaa, loppuvuosien hoitovakuutusta, erilaisia sijoituspalveluita ja niin edelleen. Tuorein idea on houkutella hieman varallisuutta keränneet ikäihmiset ostamaan itselleen vakuutus, joka alkaisi vakuutuksenottajan täytettyä 80 vuotta ja tuottaisi noin 800 euroa kuussa loppuelämän ajan.

Ideaa on perusteltu sillä, että 800 euroa kuussa olisi merkittävä lisä käytettävissä oleviin rahoihin, koska vanhus joutuisi joka tapauksessa kustantamaan itse nykyistä suuremman osan hoiva- ja hoitopalveluistaan.

On vaikea uskoa, että moinen suuren riskin sisältävä ja jäykkä vakuutus saavuttaisi suurta suosiota. Harva eläkkeelle jäävä ihminen uskoo elävänsä vuorenvarmasti yli 80-vuotiaaksi, vaikka haluja siihen olisikin. Erityisen ikävää olisi, jos vakuutuksen ottanut ihminen sitten tarvitsisikin rahaa selviytymiseensä jo 77-vuotiaana mutta maksu alkaakin vasta 80-vuotiaana, jolloin sitä ei enää tarvita.

Kummoista keskustelua ei ole syntynyt siitäkään, että vakuutuksen hinta kohoaa naisilla hyvin kalliiksi, koska he todennäköisesti hyötyisivät vakuutuksesta pitemmän elinikänsä vuoksi miehiä enemmän. Vähintään 50 000 euron hintaiseen vakuutukseen tarvitaan keskituloiselta naiselta yli kahden vuoden nettopalkkaa vastaavat säästöt.

Terveydenhoidonkin pelotellaan rapautuvan niin, että on viisainta perustaa lääkäreille julkisiin sairaaloihin yksityisvastaanottoja. Samojen lääkäreiden työpanoksen pitäisi näin riittää sairaalassa paremmin niille, joilla ei ole varaa yksityiseen hoitoon. Myös julkisten sairaaloiden yksityisvastaanotoilla käyville maksettaisiin hoitopalkkiosta Kela-korvausta.

Erikoislääkäreiden kannalta on tietysti miellyttävää, ettei tarvitse kastella kenkiään loskassa kävellessään parkkipaikalle, kun työpäivän jälkeen lähtee yksityiselle klinikalle jatkamaan vastaanottoa. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtajan Aki Lindénin painava peruste yksityisklinikan avaamisesta Husin sisällä on juuri se, että lääkärit saataisiin pysymään talossa rahakkaiden yksityisvastaanottojen vetäminä.

Yksityisen ja julkisen sairaanhoidon yhdistämisessä näyttää unohtuneen pääasia: miksi Husin sairaaloiden kaltaiset laitokset on rakennettu, ja miksi niitä ylläpidetään julkisin varoin.

Alkuperäinen tarkoitus on se, että sairaat ihmiset saavat vaivoihinsa mahdollisimman hyvän ja oikea-aikaisen hoidon. Husin kaltaisen sairaanhoitopiirin tehtävä on keskittää voimavaransa potilaidensa hoitoon niin, ettei valvontaviranomaisen tarvitse joka vuosi painostaa sitä miljoonaluokan uhkasakoilla pysymään hoitotakuun aikarajoissa.

Kuluneen vuosikymmenen aikana pelottelupolitiikka ja yksityisten palvelujen käyttö ovat lisääntyneet, mutta Suomessa ei ole tehty merkittäviä poliittisia päätöksiä siirtymisestä yksityiseen palvelutuotantoon.

Mielipidekyselyjen tulokset osoittavat, että selvä enemmistö suomalaisista kannattaa edelleen peruspalveluiden – mukaan lukien sairaanhoidon – rahoittamista ja järjestämistä julkisina palveluina.

Tulevissa eduskuntavaaleissa ehdokkailla on oiva tilaisuus kertoa, miten he haluavat suomalaisten perusturvan järjestettävän.

Jos hallitusneuvotteluissa päädytään yksityispalveluiden lisäämiseen ja kansalaisten maksuosuuksien kasvattamiseen, siitä pitää käydä avoin keskustelu. Sen perusteella on tehtävä selkeät päätökset, jotka eivät jätä sijaa arvailuille ja huhuille.

"Syrjäytyminen vakavin turvallisuusuhka"

Kauppalehti uutisoi MTV 3:n haastattelun pohjalta:
Poliisiylijohtajan mielestä syrjäytymisen kasvu ja kansalaisten ajautuminen yhteiskunnan ulkopuolelle on erittäin vakava uhka maan sisäiselle turvallisuudelle.

MTV3:n haastattelussa Mikko Paateron mielestä ihmisten valuminen yhteiskunnan ulkopuolelle lisää rikollisuutta hälyttävässä määrin.
Mm. Paateron mainitsemista syistä tasa-arvoista yhteiskuntaa pitävät ihanteena lähes kaikki.

Kauppalehti 24.1.
Kauppalehti: Syrjäytyminen uhkaa Suomea

Syrjäytymisen kasvu on erittäin vakava uhka maan sisäiselle turvallisuudelle, sanoo MTV3:n haastattelema poliisiylijohtaja Mikko Paatero.

Poliisiylijohtajan mielestä syrjäytymisen kasvu ja kansalaisten ajautuminen yhteiskunnan ulkopuolelle on erittäin vakava uhka maan sisäiselle turvallisuudelle.

MTV3:n haastattelussa Mikko Paateron mielestä ihmisten valuminen yhteiskunnan ulkopuolelle lisää rikollisuutta hälyttävässä määrin.

Varteenotettavia uhkakuvia ovat myös järjestäytyneen rikollisuuden tulo yhteiskuntarakenteisiin sekä tietoliikenteeseen liittyvät uhat ja ongelmat.

- Wikileaks muutti kyllä maailmaa. Nyt ollaan varovaisempia, kun puhutaan salassapidettävistä asioista, Paatero sanoo.

Ylijohtajan mielestä on myös entistä vähemmän sellaista tietoa, joka pysyy vain pienen piirin sisällä.

HS: Köyhyys periytyy yhä näkyvämmin

Helsingin Sanomien pääkirjoitus 24.1. arvioi lähtökohtien tasa-arvoisuuden epäonnistuneen Suomessa, viitaten laajaan nuorison epätasa-arvoisuutta kartoittaneeseen tutkimukseen.
Kuva kertoo ennen kaikkea sen, että suuri osa köyhyydestä ja huono-osaisuudesta periytyy seuraavalle sukupolvelle. Se ei periydy geeneissä vaan puutteellisina henkisinä, sosiaalisina ja aineellisina elämänhallinnan voimavaroina.

Vanhempien köyhyyden vaikutukset näkyvät lapsessa jo sikiöaikana, sillä köyhiin perheisiin syntyy kevyempiä lapsia kuin varakkaisiin perheisiin. Lapsen varttuessa köyhyyden kierre saa uusia ja ratkaisevalla tavalla tulevaisuuteen vaikuttavia ilmenemismuotoja.
Kuten varallisuus ja sen tuomat mahdollisuudet, myös köyhyys ja sen sanelemat heikot vaikuttamisen mahdollisuudet periytyvät hätkähdyttävilläkin tavoilla ilman erillisiä tai rakenteellisia korjaustoimenpiteitä. Tämä epätasa-arvoinen lähtökohta kasautuu jo muutamassa sukupolvessa huomattavilla tavoilla, erityisesti markkinataloudessa jonka perusrakenteisiin kuuluu vaikutusmahdollisuuksien jakaminen huomattavissa määrin varallisuuden perusteella.

HS 24.12.
Köyhyys periytyy yhä näkyvämmin

Ei ole enää uutinen, että lapsen kotitausta vaikuttaa hänen koulutusvalintoihinsa ja laajemminkin sijoittumiseen yhteiskunnassa. Suuri uutinen on se, miten voimakkaasti perheen vanhempien köyhyys altistaa lapset pahoinvoinnille.

Suomen Akatemia on rahoittanut tutkimusta, jossa on seurattu yhtä ikäluokkaa: vuonna 1987 syntyneitä, jotka ovat nykyisin nuoria aikuisia. Nyt on valmistunut kattava selvitys, jossa heidän elämäänsä on seurattu 21-vuotiaiksi asti, vuoden 2008 loppuun saakka.

Suomea on usein kehuttu loistavista rekisteritiedostoista ja arkistoista, joita kukaan ei kuitenkaan pääse hyödyntämään kunnolla. Tietosuojasäännökset sulkivat pitkään suuren joukon tutkijoita rekisteritietojen ulkopuolelle.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkijat ovat viimein päässeet käsiksi kaikkeen vuonna 1987 syntyneistä koottuun informaatioon: neuvolan, Kelan, Tilastokeskuksen, Puolustusvoimien, tartuntatautien, poliisin, oikeuslaitoksen ynnä muiden tiedostoihin. Rekisteritietoja yhdistelemällä tutkijoille aukesi entistä tarkempi kuva suomalaisen nuoren maailmasta, sen rakennustarvikkeista ja ennusteista.

Kuva kertoo ennen kaikkea sen, että suuri osa köyhyydestä ja huono-osaisuudesta periytyy seuraavalle sukupolvelle. Se ei periydy geeneissä vaan puutteellisina henkisinä, sosiaalisina ja aineellisina elämänhallinnan voimavaroina.

Vanhempien köyhyyden vaikutukset näkyvät lapsessa jo sikiöaikana, sillä köyhiin perheisiin syntyy kevyempiä lapsia kuin varakkaisiin perheisiin. Lapsen varttuessa köyhyyden kierre saa uusia ja ratkaisevalla tavalla tulevaisuuteen vaikuttavia ilmenemismuotoja.

Lasten huostaanotot, mielenterveysongelmat, kouluttamattomuus, rikollisuus ja toimeentulo-ongelmat aikuisena ovat paljon yleisempiä sellaisilla nuorilla, jotka ovat kasvaneet toimeentulovaikeuksista kärsivässä perheessä, kuin sellaisilla, joiden kodeissa köyhyyttä ei ole ollut.

Viime vuosina on alettu kiinnittää huomiota niihin nuoriin, joiden opiskelu jää pelkän peruskoulun varaan – jos sitäkään on saatu loppuun kahlatuksi. Kussakin ikäluokassa heitä arvellaan olevan muutamia tuhansia.

THL:n tutkijat osoittavat, että kouluttamattomuuden ongelma on paljon luultua syvempi. Vuonna 1987 syntyneistä nuorista oli 21-vuotiaina yhä peruskoulun varassa noin 10 000 eli joka kuudes. Normaalin nuoren pitäisi tuohon ikään mennessä ehtiä käydä ainakin lukio tai suorittaa ammatillinen tutkinto.

Vielä karummaksi näiden nuorten ennuste kääntyy, kun tilastot paljastavat, että heistä 4 000, siis lähes puolet, kärsi mielenterveysongelmista. Vuonna 1987 syntyneiden ikäluokkaan kuuluvista joka viides oli saanut 21-vuotiaksi vartuttuaan hoitoa mielenterveyden ongelmiin.

Mistä johtuu, että nykyisin kodin hyvinvoinnin sekä sosiaalisen ja aineellisen vaurauden merkitys korostuu näin voimakkaasti ja vaikuttaa huomattavasti lasten tulevaisuuteen?

Tutkitun ikäluokan vanhemmistakin osa on elänyt perheessä, joka sinnitteli toimeentulovaikeuksissaan. 1950- ja 1960-lukujen lasten maailmaa elintaso ei kuitenkaan leimannut yhtä näkyvästi kuin nyt. Lapin yliopiston selvitys Oulun seudun lapsista osoittaa, että käytettävissä olevan rahan määrä, puhelimien ja vaatteiden merkit sekä harrastukset vaikuttavat selvästi siihen, millaiseen kaveripiiriin koululainen pääsee.

Jos lapsi ei ole saanut kotonaan kannustusta eikä onnistumisen elämyksiä, hän jää helposti ilman niitä myös muualla. Koulunkin kannustus kohdistuu niihin, jotka ovat jo valmiiksi menestyjiä.

Opettajat eivät toki tahallaan jätä syrjään vetäytyvää yksinäistä lasta huomiotta, mutta oppimistavoitteiden vahtimista pidetään tärkeämpänä kuin liian suuren luokan sosiaalisen verkoston selvittämistä.

Kokonaisen vuosi-ikäluokan seuraaminen yli 20 vuoden ajan antaa arvokasta tietoa siitä, millaisia ihmisiä Suomeen kasvaa. Ennen kaikkea se kertoo, mitä eväitä heidän kasvuaan varten annetaan.

Tulevaisuuden Suomessa tarvitaan osaajia ja tekijöitä. Maalla ei ole varaa antaa joka kuudennen ihmisen jäädä ilman ammattiin johtavaa koulutusta. Jos ikäluokasta joka viides tarvitsee apua mielenterveyden ongelmiin, yhteiskunnan vaatimukset ja ihmisen suoriutumiskyky ovat ajautuneet hyvin kauas toisistaan.

Kestävyysvajetta ei täytetä yksin eläkeratkaisuilla. Sitä on ryhdyttävä täyttämään myös alkupäästä niin, että perheitä autetaan kasvattamaan kansalaisia, jotka eivät syrjäydy jo ennen aikuisuuttaan.

YLE: Lapsilisät on jo leikattu kaikkein köyhimmiltä lapsiperheiltä

YLE oikaisee uutisessaan lapsiperheiden tukien leikkaamista koskevan keskustelun virhekäsityksiä:
Toimeentulotukia saavien lapsiperheiden tuista vähennetään automaattisesti lapsilisät. Suurin osa tukien menettäjistä on köyhiä yksinhuoltajaperheitä. Parikymmentä vuotta jatkunut käytäntö leikkaa lapsilisät lähes kymmenesosalta lapsiperheiltä.
Toimeentulotukea saavilta lapsiperheiltä lapsilisät vähennetään toimeentulotuesta. Turun yliopiston sosiaalipolitiikan professori Susan Kuivalainen sanoo, että uudistus tuli hiipien, kun perhetukia ja lapsilisiä sekä niiden verovähennysoikeuksia uudistettiin.
- Vuodesta 1994 lapsilisä on otettu tulona huomioon toimeentulotuessa ja vähennetään tuista, Kuivalainen sanoo.
Pohjoismaisten hyvinvointivaltioiden luoman laajamittaisen, markkinoiden haittavaikutuksia korjaamaan pyrkineen järjestelyn vaiheittainen luhistuminen on vähintäänkin sen repivien seurausten kautta yleisesti tiedetty asia. Sen syistä ja taustoista on paljon virhetietoa ja uskomuksia.

Taloustieteen professori Robin Hahnel on käynyt kirjassaan läpi ns. hyvinvointivaltioiden ja niitä kannattaneiden keskeisiä epäonnistumisia, erityisesti liittyen markkinatalouden rakenteiden huomioonottamiseen kestävällä tavalla. Hän käsittelee kirjassaan erityisesti tapoja, joilla markkinoiden rakenteelliset vaatimukset olivat ja ovat jatkuvasti uhkaamassa pyrkimyksiä ohjata markkinavaihdon tuhoisia seurauksia tasa-arvoisempaan ja yhteistyöpainotteisempaan suuntaan. Yksi tällainen korjausmenetelmä oli tukien jakaminen lapsiperheille lapsilisien muodossa.

YLE 24.1.2011
Lapsilisät on jo leikattu kaikkein köyhimmiltä lapsiperheiltä

Toimeentulotukia saavien lapsiperheiden tuista vähennetään automaattisesti lapsilisät. Suurin osa tukien menettäjistä on köyhiä yksinhuoltajaperheitä. Parikymmentä vuotta jatkunut käytäntö leikkaa lapsilisät lähes kymmenesosalta lapsiperheiltä.

Muutama viikko sitten esitettiin valtion menojen vähentämistä poistamalla lapsilisät rikkaimmilta. Keskustelussa päädyttiin periaatteeseen, jonka mukaan lisät kuuluvat kaikille perheille. Periaatteesta on kuitenkin luovuttu jo noin 20 vuotta sitten kaikkein köyhimpien lapsiperheiden kohdalla.

Toimeentulotukea saavilta lapsiperheiltä lapsilisät vähennetään toimeentulotuesta. Turun yliopiston sosiaalipolitiikan professori Susan Kuivalainen sanoo, että uudistus tuli hiipien, kun perhetukia ja lapsilisiä sekä niiden verovähennysoikeuksia uudistettiin.

- Vuodesta 1994 lapsilisä on otettu tulona huomioon toimeentulotuessa ja vähennetään tuista, Kuivalainen sanoo.

Toimeentulotukien perusosien ajatellaan kattavan päivittäiset menot. Lapsilisiä pidetään tulona, joka leikataan pois toimeentulotuesta.

Kymmenys lapsiperheistä ei saa lapsilisiä

Toimeentulotukia saavia lapsiperheitä on uusimpien tilastojen mukaan noin 50 000. Kymmenesosa suomalaisista lapsiperheistä ei siten saa lapsilisiä lainkaan. Näistä suuri osa on yksinhuoltajaperheitä.

- Yksinhuoltajien kotitalouksista joka neljäs sai toimeentulotukea viime vuonna eli me puhumme pääasiassa yksinhuoltajista ja heidän lapsistaan. Voidaan puhua kaikkein köyhimmistä, sanoo Kuivalainen.

Samaan tapaan myös yksinhuoltajien saamat elatustuet leikataan pois toimeentulotuesta. Kuivalaisen mukaan köyhimmille yksinhuoltajille pitäisi kiireesti miettiä jotain toimeentulolisää.

Kahden huoltajan lapsiperheistä vain viisi prosenttia on niin köyhiä, että sai toimeentulotukea viime vuonna.

Edes vaihtokauppa kaikkein rikkaimpien ja köyhimpien tulojen välillä ei lisäisi valtion tuloja. Jos köyhimpien lapsilisiä ei vähennettäisi perheen toimeentulotuesta, valtio menettäisi 150 miljoonaa. Toisaalta jos yli 100 000 vuodessa tienaavilta rikkailta poistettaisiin lapsilisät, valtio saisi lisätuloja vain kymmenen miljoonaa.

- Lapsilisän tehtävänä on tasata kustannuksia lapsiperheiden ja lapsettomien välillä, ei niinkään kustannuksia hyvä- ja huonotuloisten välillä, Kuivalainen sanoo.

YLE Uutiset / Helena Ala-Mettälä

YLE: Lääkärit ja opettajat välttävät köyhiä kaupunginosia

YLE 19.1.2011:
Vantaan kaupunki on päättänyt ratkaista Hakunilan terveysaseman lääkäripulan ulkoistamalla koko terveysaseman toiminnan yksityiselle lääkäripalveluja tuottavalle yritykselle. Vantaan terveystoimen johtaja Timo Aronkytö kertoo, että hyvämaineisille terveysasemille on entistä helpompaa pestata lääkäreitä mutta maineeltaan huonompiin se on entistä vaikeampaa.

YLE 19.1.2011
Lääkärit ja opettajat välttävät köyhiä kaupunginosia

Julkisten palveluiden järjestäminen on eriarvoistunut suurten kaupunkien asuinalueilla. Esimerkiksi lääkäreitä on vaikea saada töihin terveysasemille, joissa on paljon taloudellisia ja sosiaalisia ongelmia. Myös opettajia kiinnostavat hyväosaisten kaupunginosissa sijaitsevat koulut.

Terveydenhoitaja Maarit Vanhala on työskennellyt 20 vuotta Vantaan Hakunilan terveysasemalla. Lääkäripula ja jatkuva vuokralääkäreiden käyttö ovat lisänneet sekä lääkäreiden että hoitajien työtaakkaa.

- Olen tullut siihen tulokseen, että yksi hyvin suuri syy on sijainti Vantaalla. Tämä on ainoa terveysasema Vantaalla, jonne ei pääse metrolla tai junalla.

Vanhalan mukaan alueella on myös työttömyyttä, maahanmuuttajia ja sosiaalisia ongelmia.

- Se on varmaan yksi tekijä, joka vaikuttaa, kun ihminen työpaikkaansa valitsee.

Suuntana ulkoistaminen

Vantaan kaupunki on päättänyt ratkaista Hakunilan terveysaseman lääkäripulan ulkoistamalla koko terveysaseman toiminnan yksityiselle lääkäripalveluja tuottavalle yritykselle. Vantaan terveystoimen johtaja Timo Aronkytö kertoo, että hyvämaineisille terveysasemille on entistä helpompaa pestata lääkäreitä mutta maineeltaan huonompiin se on entistä vaikeampaa.

Myös muissa suurissa kaupungeissa vakituisia lääkäreitä on yhtä vaikea palkata kaupunginosiin, joissa on sosiaalisia ongelmia. Turussa Pansion terveysasema ulkoistetaan lääkäripulan takia.

- Sehän on hyvinkin vakava ongelma siinä mielessä, että kysymys ei ole yksittäisen terveysaseman toiminnasta vaan se on myös sen alueen väestön terveyspalveluiden saatavuuden kannalta suuri ongelma, sanoo sosiaali- ja terveysasiain johtaja Jussi Merikallio Kuntaliitosta.

Opettajat miettivät työpaikkansa sijaintia

Myös opettajat ovat alkaneet valikoida työpaikkaansa asuinalueiden mukaan suurissa kaupungeissa. Esimerkiksi Helsingissä opettajia kiinnostavat enemmän kantakaupungin ja Länsi-Helsingin koulut kuin Itä- ja Pohjois-Helsingin koulut.

Opetusalan ammattijärjestön puheenjohtaja Olli Luukkainen kertoo, että tietyillä asuinalueilla opettajien sairastuvuus ja sairaslomien määrä on suurempi. Myös liikkuvuus koulujen välillä ja kouluista pois on kasvava. Luukkaisen mukaan se kertoo yhteiskunnan erilaisista ilmiöistä.

- Huono-osaisuus muun muassa niillä alueilla, joissa sitä esiintyy, näkyy kouluissa, varhaiskasvatuksessa, päiväkotien arjessa. Tämä tietysti tarkoittaa, että opettajien työ lisääntyy ja se vaikuttaa työn sisältöihin. Resurssien niukkuuteen yhdistettynä se kuluttaa ja väsyttää.

  

Työterveyslaitos: Suomalainen yhteiskunta on jakautunut sosiaaliluokkiin

Työterveyslaitoksen tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisten perhe- ja ystävyysverkostoihin valikoituu saman sosiaaliluokan ihmisiä.
Perhe- ja ystävyysverkostoihin valikoituvat samaan sosiaaliluokkaan kuuluvat. Toimihenkilöt ystävystyvät keskenään, työntekijät keskenään ja johtajat keskenään. Pätkätöissä tai työttömänä olevaa voi olla vaikeaa määritellä mihinkään ammattiryhmään kuuluvaksi, mikä hankaloittaa tärkeiden lähiverkostojen syntymistä.
Kehitys aiheuttaa entisestään voimistuvaa lähtökohtien eriarvoisuutta, kun ylimmän portaan verkostot erkanevat muusta yhteiskunnasta.

Työterveyslaitos 13.1.2011
Kokemukset ja asema työelämässä vaikuttavat elämisenhallintaan ja työn mielekkyyteen

Mitä mielekkäämmäksi työ koetaan, sitä tärkeämpää työ ihmiselle on. Eri työntekijäryhmien kokemukset työn tärkeydestä ja mielekkyydestä vaihtelevat kuitenkin suuresti. Yrittäjät ja työntekijäasemassa olevat palkansaajat ovat työkeskeisimpiä. Vanhemmille työntekijöille työ on tärkeämpää kuin nuorille.  Naiset ovat innostuneempia työstään kuin miehet.

Työn mielekkyyttä lisäävät mm. vaikutusmahdollisuudet omaan työhön ja työmäärään sekä esimiehen tuki. Työn mielekkyyttä vähentävät mm. kiire ja työn epävarmuus.  Kun työ on mielekästä, eläkkeelle ei ole kiire, kertovat Työterveyslaitoksen Toiveita ja todellisuutta -hankkeen tulokset.

Useat viime vuosina tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet työn mielekkyyden laskua. Vaikuttaakin siltä, että työn mielekkyyden lasku on saanut aikaan myös työn tärkeyden laskua, sanoo erikoistutkija Simo Virtanen Työterveyslaitoksesta.

"Vaikka naisten työ oli muuttunut usein huonompaan suuntaan tasa-arvon ja vaikutusmahdollisuuksien suhteen verrattuna miehiin, niin naiset olivat siitä huolimatta innostuneempia työstään kuin miehet", kertoo tutkija Liisa Moilanen Työterveyslaitoksesta. "Ylempien toimihenkilöiden ja yrittäjien työ oli mielekkäintä. Työntekijöiden työ oli raskaampaa ja kuluttavampaa kuin muiden ryhmien työ."

Toiveita ja todellisuutta - hankkeessa haluttiin katsoa keskiarvojen taakse ja tutkia työtä ja työelämää eri ryhmien näkökulmasta kuten työntekijöiden, toimihenkilöiden, vakinaisten, ei-vakinaisten sekä eri kieliryhmien näkökulmasta.

"Suomalaiset eivät välttämättä näe työelämän ongelmia samalla tavalla kuin politiikan ja elinkeinoelämän päättäjät. Kansalaiset eivät ole aina valmiita muuttamaan käyttäytymistään päättäjien toivomalla tavalla. Siksi kannattaa pohtia tarkemmin, miten ihmisten käsitykset rakentuvat ja millaisista omakohtaisista kokemuksista ne kumpuavat", arvioi Antti Kasvio Työterveyslaitoksesta.

"Mielenkiintoista on esimerkiksi nähdä, jatkuuko suomalaisten naisten sitoutuminen ja sinnikkyys työelämässä pätkätöistä, heikommasta palkkauksesta, jatkuvista muutoksista ja osaamattomasta esimiestyöstä huolimatta."

Pätkätyö haittaa elämisenhallintaa, vaikka voikin olla muuten mielekästä
Perinteisestä poikkeavat työnteon muodot kuten vuokratyöt ovat lisääntyneet. Työ voi olla myös pätkätöissä mielekästä ja työolosuhteet ja johtaminen hyvin järjestetty, mutta pätkätöissä epävarmuus toimeentulon jatkumisesta haittaa muun elämän hallintaa.

Ihmisille on tärkeää tulevan suunnittelu, perhe-elämän järjestäminen ja vapaa-aika. Aikaisemmissa tutkimuksissa on todettu määräaikaisten työsuhteiden lykkäävän lasten hankintaa. Säännöllisessä työssä ihmiset ovat usein tyytyväisempiä ja onnellisempia kuin epävarmassa työsuhteessa. Toiveita ja todellisuutta - hankkeessa tulevaisuuden suunnittelu, perheen perustaminen ja lasten elättäminen sekä terveydenhoito vaikeutuivat ei-vakinaisissa työsuhteissa olevilla ja yrittäjillä. Pätkätyöläiset ja yrittäjät tuntuvatkin kohtaavan samanlaiset yrittämisen riskit, jotka vaikeuttavat elämisenhallintaa.

Työsuhteen laatu uhkaa jakaa suomalaiset työmarkkinat
Jotta suomalainen työelämä ei jakaantuisi kaksiin työmarkkinoihin, on pyrittävä vähentämään epävakaita työsuhteita. Epävakaassa työssä on ongelmallista nimenomaan työsopimuksen ennakoimaton luonne ja tulojen jatkuvuuden epävarmuus ja sitoutuminen työpaikkaan ja työhön.

"Työelämän muutos, joka sisältää joustavammat työajat ja ehdot työnteolle, voi lisätä hyvinvointia ja helpottaa perhe-elämän ja vapaa-ajan järjestämistä, mutta edellytyksenä on, ettei toimeentuloa ja ihmisen mahdollisuutta ajan käytön suunnitteluun aseteta vaakalaudalle", painottaa Moilanen.

Suomessa on edetty viime vuosina kohti kasvavia tulo- ja terveyseroja. Myös erot työntekijäryhmien työehdoissa ja työolosuhteissa ovat kasvaneet.

Nuorilla suomenruotsalaisilla on enemmän ystäväverkostoja kuin suomenkielisillä
Tämän tutkimuksen mukaan suomenruotsalaiset eivät ole yhtenäinen, etuoikeutettu ryhmä, kuten usein oletetaan, vaan voimavarat ja elämänhallinnan haasteet jakautuivat samoin kuin suomenkielisten parissa. Kuitenkin ruotsinkielisillä nuorilla aikuisilla oli laajempi ystäväverkosto kuin suomenkielisillä. Tämä tulos tukee sosiaalisen pääoman keskeistä roolia hyvinvoinnin tukena, ovathan suomenruotsalaiset terveempiä ja elävät pitempään kuin suomenkieliset. Mielenkiintoista olisikin jatkossa tutkia, jatkuuko ystävyysverkoston merkitys myös myöhemmin ja mikä vaikutus sillä on työllistymiseen, terveydentilaan ja elämäntapoihin, pohtii Liisa Moilanen.

Ystävät valikoituvat sosiaalisen aseman mukaan
Suomalainen yhteiskunta on hankkeen tulosten mukaan eriytynyt sosiaaliluokkien ja ammattien mukaan. Perhe- ja ystävyysverkostoihin valikoituvat samaan sosiaaliluokkaan kuuluvat. Toimihenkilöt ystävystyvät keskenään, työntekijät keskenään ja johtajat keskenään. Pätkätöissä tai työttömänä olevaa voi olla vaikeaa määritellä mihinkään ammattiryhmään kuuluvaksi, mikä hankaloittaa tärkeiden lähiverkostojen syntymistä.

Luottamus työelämän ongelmien ratkaisijoihin vaihtelee
Tutkimukseen osallistuneiden luottamus työelämän ongelmien ratkaisijoihin (julkinen valta, järjestöt ja tutkimuslaitokset, kansalaiset ja yritykset sekä markkinavallan toimijat) ei ollut kovin suurta. Eniten luotettiin "ruohonjuureen" eli työpaikkoihin ja yrityksiin, vähiten kansainvälisiin järjestöihin ja EU:hun.  Toimihenkilöt luottivat eniten julkiseen valtaan ja työntekijät järjestöihin, joihin esim. ay-liike kuului. Ei-vakinaisessa työsuhteessa luotettiin järjestöihin ja vakinaisessa työsuhteessa julkiseen valtaan. Naiset luottivat julkiseen valtaan ja järjestöihin, miehet taas yritysten kykyyn ratkaista työelämän ongelmat.

Lisätiedot: tutkija Liisa Moilanen, Työterveyslaitos, puh. 030 474 2433, liisa.moilanen@ttl.fi
vanhempi tutkija Antti Kasvio, Työterveyslaitos, puh. 030 474 2510, 040 555 1362, antti.kasvio@ttl.fi
erikoistutkija Simo Virtanen, Työterveyslaitos, puh. 030 474 2429, simo.virtanen@ttl.fi

Julkaisu: Toiveita ja todellisuutta. Työn ominaisuudet eri työntekijäryhmien näkökulmasta. Liisa Moilanen. Työterveyslaitos, 2010.

YLE: Kansainväliset sijoittajat tahkoavat rahaa Suomen terveydenhoidossa

YLE 16.1.2011:
Suomessa yksityinen ei aina ole aidosti yksitystä. Veronmaksajat tukevat terveysbisnestä: arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa ja Kela korvaa lääkärikuluja. Yritykset ja kunnat ulkoistavat työterveydenhuoltoaan.
Sitran johtaja Antti Kivelä pitää Suomen tilannetta outona.
- Nykyinen hajanainen rahoitusjärjestelmä johtaa siihen, että systeemi polarisoituu ja ollaan kohta amerikkalaisessa mallissa, Kivelä toteaa.

Suomalainen terveydenhoito on suosittu sijoituskohde, koska alalla nautitaan uutisen mukaan poikkeuksellisen korkeista katteista laajojen eri muotoisten veronmaksajien tukien ansiosta. Yksityistämisiä on perusteltu Suomessa sillä, että terveydenhuollosta halutaan tehokkaampaa. Sitran johtajan Antti Kivelän mukaan suomalainen terveydenhoito menee kovaa vauhtia kohti amerikkalaista yksityisen terveydenhoidon mallia, jonka tehokkuus on tutkitusti länsimaiden heikoin. Tehokkuusongelmaa vakavampi on nykyisen kehityksen eriarvoistava vaikutus – terveydenhoidon laatu riippuu Suomessakin varallisuudesta.

YLE Kristiina Tolkki 16.1.2011
Kansainväliset sijoittajat tahkoavat rahaa Suomen terveydenhoidossa

Ulkomaiset pääomasijoittajat ovat löytäneet Suomesta kultakaivoksen. Suomen terveysmarkkinoita jakaa keskenään kolme kansainvälistä jättiä: Terveystalo, MedOne ja Mehiläinen.

Terveystalo ilmoitti tällä viikolla ostavansa Oulun Diakonissalaitoksen terveyspalvelut. Oululaisia tilanne harmittaa: jättitalot syövät pienet ja paikalliset. Terveystalon omistaa kansainvälinen pääomasijoitusyhtiö.

- Yksityisten terveyspalvelujen osuus on vain 20 prosenttia Suomen terveyspalveluista. Nyt voimme tarjota palveluja myös Pohjois-Suomessa, sanoo Terveystalon toimitusjohtaja Yrjö Närhinen.

Kannattava bisnes

Suomessa yksityinen ei aina ole aidosti yksitystä. Veronmaksajat tukevat terveysbisnestä: arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa ja Kela korvaa lääkärikuluja. Yritykset ja kunnat ulkoistavat työterveydenhuoltoaan.

Sitran johtaja Antti Kivelä pitää Suomen tilannetta outona.

- Nykyinen hajainainen rahoitusjärjestelmä johtaa siihen, että systeemi polarisoituu ja ollaan kohta amerikkalaisessa mallissa, Kivelä toteaa.

Sairastaminen on ikuista

Terveyspalveluihin kannattaa sijoittaa. Sairaudet eivät tästä maasta häviä ja väki harmaantuu.

Tuotot ovat hyviä. Tilastokeskus arvioi, että terveyspalvelujen kate on 20 prosenttia tuotoista. Se on huomattavasti enemmän kuin palvelualoilla yleensä.

- Toivottavasti jonain päivänä Suomessa vielä aidosti yksityisiä ja aidosti julkisia palveluja, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Markku Pekurinen.