Taloussanomat: "Ihmisarvo mitataan vain työn tuottamalla voitolla"

Taloussanomat uutisoi Helsingissä jo lähes kuukauden jatkuneesta, Yhdysvaltojen mielenosoittajia tukevasta ja Suomen talouden ja demokratian epäkohtia muuttamaan kutsuvasta Occupy Helsinki-liikkeestä.
Pieni Occupy Helsinki -liike vastustaa nykyisiä globaaleja politiikan ja talouden rakenteita. [...]

Helsingissä Sanomatalon ja Musiikkitalon välimaastoon Kansalaistorille on rakentunut mielenosoittajien leiri Occupy Wall Street -liikkeen hengessä.[...]

– Tiedostamme, että vallitsevat rakenteet vievät meitä kohti maailmanlaajuista yhteiskunnallista, taloudellista, poliittista ja ekologista katastrofia, kerrotaan Torikokouksen uudessa manifestissa.

Torikokous-liikkeen mukaan tämä katastrofi on maailma, jossa työllä ei tule toimeen, jossa ihmiset eivät pääse vaikuttamaan asioihinsa, jossa rikkaimmatkin maat kaatuvat velkaan ja jossa ihmisarvo mitataan vain työn tuottamalla voitolla.
Parecon Finland vieraili luennoimassa Helsingissä sijaitsevassa leirissä osallisuustalouden esimerkistä 1.11., ja Yhdysvaltojen valtausliikkeestä olemme kirjoittaneet aiemminkin.

Työ demokraattisemman talouden ja yhteiskunnan puolesta vaatii kaikkien moninaista osallisuutta, ja Suomessa torikokous-liike on ajanut viime aikoina tätä tavoitetta poikkeuksellisen avoimella ja osallistavalla tavalla - suosittelemme lämpimästi esimerkiksi Helsingin leirissä vierailua ja mielenosoittajien ajatuksiin ja toimintaan tutustumista.


HS 14.11.2011
"Ihmisarvo mitataan vain työn tuottamalla voitolla"

Helsingissä Sanomatalon ja Musiikkitalon välimaastoon Kansalaistorille on rakentunut mielenosoittajien leiri Occupy Wall Street -liikkeen hengessä.

Sitkeät leiriläiset päivystävät paikalla öin ja päivin, vaikka kolea tuuli puhaltaa ja marraskuun yöt kylmenevät.

– Aiomme olla täällä niin kauan kun pystymme, eli niin kauan kun meitä ei häädetä ja elämänolosuhteet ovat riittävät tai siihen asti kunnes saamme riittävästi muutosta aikaiseksi, kertoo vaatetusalan opiskelija Outi Pikaro.

Leiriläiset kutsuvat itseään Torikokous Helsingiksi - englanniksi nimi on esikuvansa mukainen eli Occupy Helsinki.

– Tiedostamme, että vallitsevat rakenteet vievät meitä kohti maailmanlaajuista yhteiskunnallista, taloudellista, poliittista ja ekologista katastrofia, kerrotaan Torikokouksen uudessa manifestissa.

Torikokous-liikkeen mukaan tämä katastrofi on maailma, jossa työllä ei tule toimeen, jossa ihmiset eivät pääse vaikuttamaan asioihinsa, jossa rikkaimmatkin maat kaatuvat velkaan ja jossa ihmisarvo mitataan vain työn tuottamalla voitolla.

Manifestissa kerrotaan liikkeen etsivän vaihtoehtoja nykyisille globaaleille poliittisille ja taloudellisille rakenteille.

"Wall Street -liikekin alkoi pienestä"

Mikään järjestö ei ole Torikokouksen takana, vaan mukana on yksittäisiä kansalaisia.

Pikaro kertoo saaneensa kipinän 15. lokakuuta järjestetystä Narinkka-torin mielenosoituksesta demokratian puolesta kapitalismia vastaan. Siellä ihmiset saivat kertoa nykytilaa koskevista huolistaan.

– Siellä kerättiin porukkaa kasaan, että ketkä olisivat kiinnostuneita tulemaan tänne Wall Streetin mielenosoitusten ja Espanjan demokratialiikkeen hengessä. Suunnittelukokouksessa perustettiin leiriryhmä. Ihmisten määrä täällä vaihtelee, yöllä on kymmenisen ihmistä ja päivisin kymmeniä. Esimerkiksi sunnuntaina oli 50 ihmistä. Toiminnan määrä on kasvussa, arvioi Pikaro.

Pikaro muistuttaa, että myös Wall Street -liike alkoi ensin pienenä toimintana.

Poliisi on jättänyt rauhaan

Kokoontumiset leirissä aloitettiin 20. lokakuuta. Poliisi on käynyt aina välillä jututtamassa, mutta antanut leirin olla paikallaan niin kauan kun häiriötä ei aiheuteta.

– Olen huomannut, että tämä keynesiläinen talousjärjestelmä ei toimi ihmisten eduksi. Ongelmana on, että kuluttajat joutuvat maksamaan valtioiden velat. Se tulee olemaan ihmisille kestämätön tilanne. Järjestelmä on itsessään virheellinen. Se voisi toimia paljon ihmisystävällisemmin eikä markkinoiden ehdoilla, julistaa viime vaaleissa eduskuntaan pyrkinyt yhteiskuntatieteiden maisteri Simon Wahlroos.

"Järjestelmä aiheuttaa talouskuplia"

Leiriläiset näyttävät olevan heterogeeninen ryhmä, jossa on erisävyisiä mielipiteitä. Outi Pikaron mukaan Torikokous-liikkeessä on mukana niin työssäkäyviä, työttömiä, opiskelijoita kuin eläkeläisiäkin.

– Maailmassa on paljon enemmän velkaa kuin rahaa, sehän kertoo, että systeemi on täysin kestämättömällä pohjalla, Pikaro sanoo.

Pikaro kertoo oman kritiikkinsä kohdistuvan epäreilun ja talouskuplia aiheuttavan järjestelmän lisäksi etenkin ihmisten omaan välinpitämättömyyteen.

– Ei tiedetä, eikä oteta selvää. Vasta kun on liian myöhäistä aletaan syytellä ehkä täysin vääriä tahoja. Tämä lähtee ihmisistä itsestään - ei kukaan tarjoa muutosta lautasella.

Pikaro itse haluaisi, että rahanluontivalta otettaisiin keinottelevien yksityispankkien käsistä julkisen vallan haltuun.

Sairauslomalaiseksi ilmoittautuva Juho Lahtinen kertoo tulleensa mukaan saadakseen keskustella avoimesti asioista. Liikkeellä on joka ilta yleiskokous, jossa keskustellaan. Lisäksi on työryhmiä, kuten raha- ja taloustyöryhmä. Sunnuntaisin on luentoja ja leffoja.

– Minulla ei ole mitään syytä pysyä poissa.

Pikaro kertoo, että toimintaan on saatu tukea pieniä summia yksittäisiltä ihmisiltä. Suuri osa tulee omasta pussista.

Helsingistä Torikokous-liike on levinnyt myös 11 muuhun kaupunkiin, kuten Turkuun ja Tampereelle.