Talousoikeuden asiantuntija: Bangladeshin työntekijöiden heikko asema johtuu säätelemättömistä markkinoista



Taloustieteen ja oikeustieteen apulaisprofessorina Missourin yliopistossa toimiva juristi ja kirjailija William K. Black käy videohaastattelussa läpi talouden mekanismeja ja sopimuksia (tai niiden puutetta), jotka ovat johtaneet Bangladeshin kammottaviin työolosuhteisiin. Viimeisimmät onnettomuudet vaativat suoraan satoja kuolonuhreja, ja vuosikausia jatkunut, työtätekevien äärimmäinen köyhyys maassa on inhimilliseltä hinnaltaan valtava.

Kuten olemme aiemmin Bangladeshista kirjoittaneet, on kyseessä ehdottomasti tarkastelemisen arvoinen esimerkki niistä markkinatalouden vahingollisista kannustimista, joiden suhteen vaaditaan jatkuvaa valppautta ja työntekijöiden palkkausta, turvallisuutta ja asemaa parantavia reformeja.

Professori Black käy läpi niitä seikkoja, jotka aiheuttavat tämän vahingollisen tilanteen. Usein valitettavan monin osin yksinkertaistaen ratkaisuksi virheellisesti esitetyt kuluttajaboikotit eivät kykene korjaamaan Bangladeshin tekstiiliteollisuuden ongelmia, ja Black alleviivaakin välittömien korjaustoimenpiteiden tarvetta. Haastattelussaan Black osoittaa kuinka sitovat säädökset ja markkinoiden pelisääntöjen uudelleenneuvottelu ovat välttämättömiä mm. palkkauksen jatkuvan alihinnoittelun ja kammottavan työturvallisuustilanteen parantamiseksi.

Lue lisää:

New York Times: Toistasataa kuollutta ompelimon tulipalossa
The Economist: Korkeampi minimipalkka saattaa parantaa työllisyyttä ja nostaa palkkoja
Rikkaiden rikastuminen ja tulonjaon merkitys
The Real News: Korkeammat palkat johtavat talouskasvuun
YK: Tuloerojen tasaaminen edesauttaa taloudellista kasvua
Epätasainen tulonjako ja hidas kasvu kulkevat käsi kädessä