Vuoden lopussa

Parecon Finland on aloittamassa kymmenettä vuottaan. Ensimmäinen julkinen tilaisuutemme pidettiin tammikuussa vuonna 2011 Vallilan kirjastossa otsikolla “Talouden myytit ja harhakäsitykset”. 

Vaikka ensimmäisestä luennostamme on kulunut jo yhdeksän vuotta, pidämme aihetta edelleen tärkeänä ja ajankohtaisena. Suomessa on vallalla monia virheellisiä käsityksiä taloudesta ja yhteiskunnasta, ja olemme kuluneenakin vuonna työskennelleet niiden oikomiseksi.

Vuoden teemat: ilmasto, lapsiköyhyys ja demokraattinen talous

Vuonna 2019 toimme esiin, että hyvinvointivaltio ei ole toimivan talouden este, vaan sen perusta. Samalla painotimme, että hyvinvointivaltion on muututtava. Ympäristökriisejä ei voi ohittaa, eivätkä ne ratkea syyllistämällä yksittäisiä kuluttajia. Talouteen on tehtävä suuria muutoksia politiikan avulla. 

On perusteltua sanoa, että kyvyttömyys torjua ilmastonmuutosta on ihmiskunnan vakavin ongelma tällä hetkellä. Luonnon monimuotoisuuden hälyttävä heikkeneminen uhkaa samalla elinympäristöämme. Päästöt on yksiselitteisesti saatava alas ja materiaalien kulutusta on vähennettävä.

Parecon Finlandin varapuheenjohtaja Joona-Hermanni Mäkisen Yle-kolumnit nousivat kuluneen vuoden aikana palvelun suosituimpien tekstien joukkoon, ollen toistuvasti luetuimpia artikkeleita Ylen sivuilla. Kuluneen vuoden aikana julkaistiin seitsemän kolumnia, jotka keräsivät satoja tuhansia jakoja ja synnyttivät runsaasti keskusteluja ja myös lukuisia tervetulleita yhteydenottoja Parecon Finlandiin.

Parecon Finlandissa on tuotu vuoden mittaan esille, että ympäristönsuojelun lisäksi on huolehdittava siitä, että talous on reilu ja tukee ihmisten kasvua täyteen potentiaaliinsa. Köyhyys on erityisesti myrkkyä lapsen kehitykselle, ja ratkaisut lapsiköyhyyden kitkemiseen ovat olemassa. Nyt tarvitaan toimia. 

Olemme samalla muistuttaneet, että näiden lukuisten ongelmien taustalla on yksi yhteinen tekijä – talousjärjestelmä. Markkinatuotannon ja -kulutuksen katastrofaalisia haittoja on hillittävä tehokkaasti lähivuosina, jotta ympäristö ja ihmiset voivat tulevaisuudessa paremmin.

Olemme esitelleet osallisuustaloutta – kunnianhimoista ideaa demokraattisesta taloudesta. Suuret muutokset yhteiskuntaan vaativat vuosikymmeniä ja jopa vuosisatoja. Pitämämme luennot osallisuustaloudesta Nuorten filosofiatapahtumassa tammikuussa, Helsingin työväenopiston demokratiaa käsitelleessä luentosarjassa marraskuussa ja Espace Dickens instituutin kutsumana Lausannessa, Sveitsissä joulukuussa, saivat kaikki positiivisen vastaanoton ja paljon kuulijoita. Vapaushenkiselle näkemykselle tulevaisuuden taloudesta on suuri tarve, vaikka se onkin nykytilanteessa kaukainen tavoite.

Vapaaehtoistyö on kivijalkamme

Parecon Finlandin työ on perustamisestamme saakka nojannut vapaaehtoistyöhön. Teemme järjestötyötä maksutta palkkatyön ja muiden velvollisuuksiemme ohella. Voimme kiitollisina todeta, että työtä ei ole tarvinnut tehdä yksin. Vuosien varrella olemme tehneet yhteistyötä satojen ihmisten kanssa. Asiantuntemusta, neuvoja, rohkaisua ja rakentavaa palautetta on tarjottu runsaasti, eikä yksikään euro ole vaihtanut omistajaa. Suuri kiitos kuuluu kaikille yhteistyötahoillemme.

Erityisesti mieltämme ovat lämmittäneet lukuisat rohkaisevat palautteet, joita olemme saaneet sähköpostitse, sosiaalisessa mediassa ja kasvotusten tilaisuuksien yhteydessä.

Loppuvuoteen on vielä pitkä matka, mutta vuoden 2020 toisella puoliskolla järjestämme avoimen vuosikokouksen tilaisuutena tutustua tarkemmin Parecon Finlandin toimintaan ja työtapoihin kuluneina kymmenenä vuotena. Tiedotamme siitä tarkemmin myöhemmin. Parecon Finlandin tärkeimpiä kuulumisia voi seurata sähköpostilistamme kautta. Listalle pääsee laittamalla sähköpostia antti.jauhiainen@osallisuustalous.fi ja pyytämällä lisäämistä.

Parecon Finland jatkaa työtä vapaan, turvallisen ja kestävän yhteiskunnan eteen myös ensi vuonna.


Vuonna 2019 Parecon Finland tuki Osallisuuden aika ry:n ja Finnwatchin toimintaa.