Parecon Finland mukana kampanjassa oikeudenmukaisen siirtymän puolesta
Parecon Finland on mukana suomalaisten järjestöjen yhteisessä Oikeudenmukainen siirtymä nyt! kampanjassa. Kampanjan tavoitteena on edistää nopeasti siirtymää nykyisestä luonnonvarojen ylikulutukseen ja fossiilitalouteen perustuvasta yhteiskunnasta kohti planeetan rajoja kunnioittavaa, ekologisesti kestävää hyvinvointiyhteiskuntaa.
Kampanjassa erilaiset toimijat kirkosta ay-liikkeeseen ja maataloustuottajista ympäristö-, ihmisoikeus- ja kehitysjärjestöihin ovat yhdessä laatineet konkreettiset periaatteet, joita noudattamalla oikeudenmukainen siirtymä voitaisiin toteuttaa.
Parecon Finland on jo vuosia nostanut esiin tervetulleita aloitteita käynnissä olevan ympäristötuhon pysäyttämiseksi. Tärkeintä on saada materiankulutuksen ja päästöjen kasvu pysähtymään, ja ryhtyä korjaamaan ja korvaamaan jo kärsittyjä huomattavia tuhoja niin ihmisille kuin luonnon monimuotoisuudellekin. Samalla tulee tukea yksilöitä ja yhteisöjä oikeudenmukaisin periaattein huomattavan muutoksen yli kulkemiseen.
Ilmastonmuutoksen hyödyt ja haitat ovat jakautuneet äärimmäisen epätasa-arvoisesti. Jo 2014 nostimme EcoEquity ajatuspajan asiantuntijoiden kehittämää reilun päästövähennyksen mittaria, jonka avulla siirtymän vaatimia toimenpiteitä voitaisiin jakaa kestävällä tavalla.
Oikeudenmukainen siirtymä nyt! kampanja tarkastelee samaa ongelmaa ratkaisukeskeisesti Suomessa. Eduskuntavaalien alla se nostaa tärkeällä tavalla esiin sitä, miten oleellista olisi ryhtyä Suomessa toimeen ympäristön suojelemiseksi ja tuhlailevan materiankäytön lopettamiseksi. Mukana kampanjassa ovat muun muassa Suomen YK-liitto, Soste, Amnesty International, Greenpeace, Marttaliitto, SAK, STTK sekä Suomen evankelis-luterilainen kirkko. Kampanjaa koordinoi yritysvastuujärjestö Finnwatch.
Kampanja nostaa tervetulleesti ja käytännöllisesti esiin eriarvoisuuden vähentämisen ja solidaarisuuden ratkaisevina arvoina. Näiden periaatteiden tulee olla keskiössä historiallisen suurissa toimenpiteissä, joiden tavoitteena on maapallon lämpenemisen rajoittaminen ja luontokadon pysäyttäminen.
Samalla on hyvä pohtia, miksi ympäristötuhoihin ja kulutuksen kestämättömään kasvuun on ollut näin vaikea puuttua. Parecon Finlandissa olemme tuoneet monissa julkaisuissa esiin sitä, mikä talousjärjestelmässämme vaikuttaa ympäristön turmelemiseen.