Vuoden 2023 alussa

Vuonna 2010 perustettu Parecon Finland ry on tehnyt yli kymmenen vuoden ajan työtä suomalaisen talouskeskustelun kirittäjänä, panostaen erityisesti kapitalismin ja markkinatalouden kritiikkiin sekä vuosi vuodelta etenevän maailmanlaajuisen ympäristökatastrofin ja nykyisen talousjärjestelmän yhteyksien esiintuomiseen.

Vuoden 2023 alussa Parecon Finlandin toiminta on ehkä ajankohtaisempaa kuin koskaan, ja osallisuustalouden visio on edistynyt mielenkiintoisin tavoin aivan viime vuosien aikana. Suomalainen talouskeskustelu tarvitsee ydinperiaatteitamme: pitkäjänteistä tulevaisuusajattelua, demokratian edistämistä johdonmukaisesti talousjärjestelmän tasolla sekä ekologisesti kestävän yhteiskunnan tavoittelua.

Tässä kirjoituksessa teemme tärkeän ilmoituksen Parecon Finlandin toiminnan päättämisestä rekisteröitynä yhdistyksenä, kokoamme tehtyä työtä sekä kerromme toivoa herättävistä tulevaisuuden hankkeista ja yhdistyksen toiminnan jatkosta.

Parecon Finland ry:n työ on perustamisestamme saakka nojannut vapaaehtoistyöhön. Järjestötyötä on tehty maksutta palkkatyön ja muiden velvollisuuksiemme ohella. Vuosien varrella sadat ihmiset ovat tehneet Parecon Finland ry:n kanssa yhteistyötä ja auttaneet tekstiemme ja tilaisuuksiemme kanssa lukuisin tavoin. Asiantuntemusta, neuvoja, rohkaisua ja rakentavaa palautetta on tarjottu runsaasti, ja yhteistyö monien vapaaehtoisten ja avustavien tahojen kanssa on jatkunut näihin päiviin saakka.

On kuitenkin tullut aika päättää Parecon Finlandin toiminta rekisteröityneenä yhdistyksenä. Elämäntilanteiden muutosten, velvollisuuksien ja muiden haasteiden vuoksi jo sinällään lähinnä vuosittaisista vuosikokouksista koostunut järjestötoiminta ei ole koskaan ollut Parecon Finlandin toiminnan keskiössä, vaan avauksia, tekstejä ja yhteistyöhankkeita on tehty tilanteen mukaan matalalla kynnyksellä ja aina kulloistenkin voimavarojen ja resurssien puitteissa.

Demokraattisemman ja ekologisesti kestävän yhteiskunnan puolesta tehtävä työ on hyvin moninaista ja monen näköistä. Parecon Finland jatkaa rekisteröimättömänä yhdistyksenä edelleen työtä vapaan, turvallisen ja kestävän yhteiskunnan eteen. Yhteistyöideoita ja ehdotuksia voi lähettää edelleen Antti Jauhiaiselle (antti.jauhiainen@osallisuustalous.fi), joka koordinoi Parecon Finlandin toimintaa jatkossakin. 

Hyvinvointivaltio ei ole toimivan talouden este, vaan sen perusta. Samalla on korkea aika nähdä, että hyvinvointivaltion on muututtava. Ympäristökriisejä ei voi ohittaa, eivätkä ne ratkea syyllistämällä yksittäisiä kuluttajia. Talouteen on tehtävä suuria muutoksia politiikan avulla.

Kirja “Hyvinvointivaltion vastaisku” (Like, 2017) käsitteli tätä ajatusta monipuolisesti, sekä siitä vedettäviä johtopäätöksiä niin talouteen, politiikkaan kuin yhteiskuntaa radikaalisti muuttavaan pyrkivään aktivismiinkin. Kirjan julkaisemisesta vapaasti sivuillamme sovittiin kevään 2020 poikkeustilanteen aikana, ja se on nyt pysyvästi saatavilla Parecon Finlandin sivuilta.

Kyvyttömyys torjua ilmastonmuutosta on ihmiskunnan vakavin ongelma tällä hetkellä. Luonnon monimuotoisuuden hälyttävä heikkeneminen uhkaa samalla elinympäristöämme ja yhteiskuntiemme jatkuvuutta. Päästöt on yksiselitteisesti saatava alas ja materiaalien kulutusta on vähennettävä.

Vuoden 2022 lopussa Isossa-Britanniassa perustettu Participatory Economy -instituutti yhdessä Real Utopia -säätiön kanssa kokoavat jatkossa kansainvälisesti osallisuustalouden visiosta ja demokraattisesta talousjärjestelmästä kiinnostuneita hankkeita ja tahoja, ja Parecon Finland työskentelee entiseen tapaan näiden yhteistyötahojemme kanssa sekä osana Democratizing Work -verkostoa.

Ilman markkinarakenteiden ongelmien suoraselkäistä tunnustamista on mahdotonta luoda kestävää pohjaa ympäristön monimuotoisuutta ja ihmisten vapaata yhteistyötä kunnioittavalle globaalille taloudelle. Samoin tarvitaan paljon nykyistä enemmän harkittua pohdintaa siitä, miten perustavia demokraattisia arvoja vastaava talous toimisi, ja miten sen kaltaisia ratkaisuja voitaisiin suunnitella ja edistää nyky-yhteiskunnassa kaikilla tasoilla.

Parecon Finland jatkaa entiseen tapaan kunnianhimoista työtä näiden kysymysten parissa, nyt vain rekisteröimättömänä yhdistyksenä. Vuoden 2023 alussa ja toimintamme koskevan muutoksen äärellä haluamme erityisesti kiittää vuosien mittaan Parecon Finlandin toimintaa eri tavoin tukeneita vapaaehtoisia. Saamamme konkreettinen apu, neuvot ja kannustus ovat olleet ja ovat edelleen elintärkeä voimavara.

Parecon Finland jatkaa vuonna 2023 työtä tinkimättömän vapaushenkisen ajattelun ja demokraattisen, ekologisesti kestävän talouden edistämiseksi Suomessa. Vaikka ongelmat taloudessa ja ympäristössä ovat yhä vakavampia, kokoaa Parecon Finland niiden rinnalle edelleen kaukonäköisiä ajatuksia paremmasta tulevaisuudesta.

Tervetuloa myös mukaan pienimuotoiseen toimintaamme, kaikenlaiset yhteistyöideat ovat tervetulleita kuten tähänkin mennessä! 

Lue myös: