YLE: "Terveyden eriarvoisuus kasvussa"

YLE:
Terveyskeskuksissa on noin tuhannen lääkärin vaje ja lääkärin puheille pääsy saattaa kestää viikkoja. Lääkäripäivillä puhuneen asiantuntijan mukaan valtio on siirtänyt ongelmat kuntien vastuulle.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtajan Aki Lindénin mukaan taustalla on 90-luvulta ohentunut valtionohjaus.

Kansainvälisten pääomasijoittajien voimakkaasti omistama ja kasvattama yksityissektori on viemässä terveydenhuoltoa Suomessa omaan suuntaansa.

[...] laissa olevien tavoitteiden ja todellisuuden välinen ristitiriita on revennyt liian suureksi. Kaikilla ei ole varaa käyttää yksityisiä lääkäripalveluja, minkä vuoksi terveyden eriarvoisuus kasvaa nopeaa vauhtia.
Tulotason ja terveyden välillä vallitsee selkeä yhteys ja eriarvoisuus varallisuudessa näkyy selkeästi terveyseroissa eri väestönosien välillä. Köyhempi väestönosa vanhenee nopeammin, rikkaampi väestönosa elää Suomessa 12 vuotta pidempään, erot rikkaiden ja köyhien välillä ovat myös tässä suhteessa Suomessa korkeammat kuin muissa Länsi-Euroopan maissa ja esimerkiksi sydäntautiriski pysyy köyhällä väestönosalla korkeampana elintavoista huolimatta.

Terveydenhuollon eriarvoistumisen taustalla on runsaasti erilaisia tekijöitä, ja tilanteen parantaminen ei todennäköisesti onnistu millään yksittäisellä ratkaisulla. Markkinamekanismien tunkeutuminen perusturvan alueelle on kuitenkin aiheuttanut vakavia ongelmia ja niin kaikkein heikoimmassa asemassa olevien kuin koko terveydenhoidon tehokkuuden ja saatavuuden kanssa ollaan jouduttu yhä huonompaan tilanteeseen.

Tämä aiheuttaa huomattavia ongelmia esimerkiksi tasa-arvoisten lähtökohtien näkökulmasta, kun tilanteeseensa täysin syyttömät lapset joutuvat kärsimään estettävissä olevista pysyvistä vaikutuksista heidän terveyteensä ja tulevaisuuteensa. Tästä koituu haittaa koko yhteisölle menetettyjen mahdollisuuksien ja lahjakkuuksien muodossa, puhumattakaan niistä yksilöllisistä tragedioista joita terveydenhuollon saatavuuden evääminen jatkuvasti synnyttää.



YLE-Uutiset 9.1.2012
"Terveyden eriarvoisuus kasvussa"

Terveyskeskuksissa on noin tuhannen lääkärin vaje ja lääkärin puheille pääsy saattaa kestää viikkoja. Lääkäripäivillä puhuneen asiantuntijan mukaan valtio on siirtänyt ongelmat kuntien vastuulle.

Terveydenhuolto on viimeisen kymmenen vuoden aikana pirstaloitunut voimakkaasti, päivystykset on ulkoistettu ja yksityissektori ketjutettu. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtajan Aki Lindénin mukaan taustalla on 90-luvulta ohentunut valtionohjaus.

- Aikaisemmin hyvin tarkasti ja keskitetysti ohjattiin missä yhteiskunnan resurssit käytetään, ja sillä tavalla luotiin toimiva terveyskeskusjärjestelmä. Nykytilanne on lopputulos kuntavetoisuudesta, Lindén sanoo.

Avuksi on tarjottu muun muassa kuntauudistusta, jonka pitäisi selkeyttää ja keskittää palveluja. Lindénin mukaan tilanteeseen pitäisi reagoida paljon terävämmin.

- Missään nimessä emme voi jäädä odottamaan terveydenhuollossa kuntauudistusta. Kansainvälisten pääomasijoittajien voimakkaasti omistama ja kasvattama yksityissektori on viemässä terveydenhuoltoa Suomessa omaan suuntaansa, ja jos me seuraavat 3-5 vuotta odotamme kuntauudistusta, niin Suomen julkinen terveydenhuolto on mennyttä, Lindén sanoo.

Toimijoiden sijaan Lindén kurmottaisi päättäjiä. Hänen mukaansa laissa olevien tavoitteiden ja todellisuuden välinen ristitiriita on revennyt liian suureksi. Kaikilla ei ole varaa käyttää yksityisiä lääkäripalveluja, minkä vuoksi terveyden eriarvoisuus kasvaa nopeaa vauhtia.