Vuoden lopussa 2024

Vuonna 2024 Parecon Finland jatkoi työtään demokraattisen talouden ja osallisuustalouden mallin tekemisessä tunnetummaksi. Vuoden keskeinen saavutus oli uuden kansainvälisen INDEP-verkoston käynnistäminen. Heinäkuussa virallisesti perustetun tutkimusverkoston nimenä on INDEP – kansainvälinen verkosto talouden demokraattiselle suunnittelulle. Verkoston tavoitteena on yhdistää yksilöitä ja organisaatioita, jotka työskentelevät jälkikapitalistisen talouden edistämiseksi, perustuen talouden demokraattiseen suunnitteluun. Verkoston jäseniä yhdistää yhteinen visio talousjärjestelmästä, jossa päätöksenteko on osallistavaa ja demokraattista. Tavoitteena on tarjota entistäkin selkeämpiä vaihtoehtoja markkinakilpailuun ja ylhäältä johdettuun suunnitelmatalouteen perustuviin järjestelmiin.

Osallisuustalous ja demokraattinen suunnittelu videolla

Alkuvuodesta julkaistiin Participatory Economy Projectin kanssa työstämämme video, joka esittelee osallisuustalouden ja talouden demokraattisen suunnittelun perusajatukset. Video tarjoaa selkeän kuvan siitä, millaisin rakenteellisin ratkaisuin demokraattinen ja ekologisesti kestävä talous on mahdollinen. Se toimii työkaluna heille, jotka haluavat työskennellä paremman talouden puolesta, sekä vastauksena kysymyksiin siitä, miten moderni talous voisi luopua nykyisistä ihmisten ja ympäristön hyvinvointia rajoittavista rakenteista. Videolla käsitellään myös osallisuustalouden keskeisiä ehdotuksia tehokkaan, demokraattisen talouden rakenteiksi.

Antti Jauhiaisen artikkeli osallisuustalouden historiallisista juurista ja mahdollisuuksista

Loppuvuodesta Participatory Economy Projectin sivustolla julkaistiin Parecon Finlandin Antti Jauhiaisen kirjoittama kommentaari, jossa käsiteltiin osallisuustalouden historiallista ja filosofista taustaa sekä sen tarjoamia ratkaisuja nykypäivän haasteisiin. Tekstissä painotettiin osallisuustalouden merkitystä vastauksena markkinatalouden ja keskusjohtoisten suunnitelmatalouksien tunnettuihin heikkouksiin, ja esiteltiin demokraattisen suunnittelun ja osallisuustalouden ideaa, joka yhdistää idealismin pragmaattisuuteen uusien ratkaisujen löytämiseksi vaikeimpiin talouskysymyksiimme.

Tekstissä nostettiin esiin, miten osallisuustalouden juuret ovat vapaushenkisten ajattelijoiden, kuten Adam Smithin, John Stuart Millin ja Wilhelm von Humboldtin laajasti tunnetuksi tekemissä periaatteissa. Näiden ajattelijoiden visiot painottavat yksilöiden ja yhteisöjen vapautta ohjata omaa taloudellista kohtaloaan, samalla kritisoiden ulkoapäin määrättyä työtä ja hierarkkisia rakenteita. Jauhiainen korosti, että demokraattinen suunnittelu ei vain vastaa demokraattisen suunnittelun esimerkein nykyisiin ekologisiin ja sosiaalisiin kriiseihin, vaan auttaa myös filosofisemmin kuvittelemaan talouden, joka tarjoaa kestävämpiä ja oikeudenmukaisempia ratkaisuja tuleville sukupolville.

Ilmastonmuutos ja demokratia blogikeskusteluissa

Parecon Finlandin blogissa käsiteltiin vuoden aikana ilmastonmuutoksen kasvavaa uhkaa ja sitä, kuinka demokraattinen taloussuunnittelu voi tarjota ratkaisuja tähän ihmiskuntaa koskettavaan kriisiin. Korostimme erityisesti, että markkinatuotannon nykyiset rakenteet ovat monin tavoin esteenä ilmastonmuutoksen tehokkaalle torjumiselle, ja kuinka tarvitaan kunnianhimoisia uudistuksia talouksiemme suunnittelemiseksi ekologisemmiksi ja demokraattisemmiksi.

Kansainvälistä yhteistyötä INDEP-verkoston kautta

Parecon Finland ei vuoden aikana järjestänyt tilaisuuksia Suomessa, mutta tuki INDEP-verkoston puitteissa toteutettuja tapahtumia ja seminaareja. Verkoston kautta oli seurattavissa jo syksyn aikana useita tilaisuuksia, joissa tarkasteltiin demokraattista taloudellista suunnittelua eri näkökulmista, kuten feministisestä taloustieteestä ja ekologisesta kestävyydestä. Näissä tilaisuuksissa pyrittiin syventämään ymmärrystä siitä, miten demokraattinen suunnittelu voi vastata nykyisiin taloudellisiin ja yhteiskunnallisiin haasteisiin.

Katse tulevaisuuteen

Vuonna 2024 tehdyn työn perusteella on selvää, että kiinnostus demokraattiseen ja ekologisesti kestävään talouteen kasvaa ja talouden demokraattisen suunnittelun kysymys tulee olemaan esillä esimerkiksi yhteisten puolustushankintojen, päästöjen vähentämisen tai vaikkapa tariffeihin ja korkoihin liittyvissä keskusteluissa. Parecon Finland jatkaa näiden teemojen parissa myös tulevaisuudessa, sitoutuneena tarjoamaan vaihtoehtoja nykyisen talousjärjestelmän kriiseihin.

Vapaaehtoistyö on ollut edelleen toimintamme kivijalka, ja olemme kiitollisia kaikesta avusta ja yhteistyöverkoistoista, joilta olemme saaneet apua matkan varrella. Kiitos jokaiselle, joka on ollut mukana edistämässä demokraattisen talouden visiota – yhdessä toimintamme rakentaa reilumpaa ja kestävämpää tulevaisuutta.