INDEP tutkijaverkosto rakentaa yhteyksiä talouden demokraattisen suunnittelun edistämiseksi

Heinäkuussa virallisesti perustetun uuden tutkimusverkoston nimenä on INDEP – kansainvälinen verkosto talouden demokraattiselle suunnittelulle. Verkoston tavoitteena on yhdistää yksilöitä ja organisaatioita, jotka työskentelevät jälkikapitalistisen talouden edistämiseksi, perustuen demokraattiseen taloudelliseen suunnitteluun. Verkoston jäseniä yhdistää yhteinen visio talousjärjestelmästä, jossa päätöksenteko on osallistavaa ja demokraattista. Tavoitteena on tarjota entistäkin selkeämmin vaihtoehtoja markkinakilpailuun ja ylhäältä johdettuun keskussuunnitteluun perustuviin järjestelmiin. Lisätietoja on INDEP esittelysivuilta, joissa on myös paljon tuoreita linkityksiä alan tutkimuksiin.

Viime aikoina kiinnostus demokraattiseen suunnitteluun on kasvanut, sillä ratkaisuja tarvitaan yhä kipeämmin moniin nykyisiin kriiseihin, ilmeisimpänä edelleen kriisiytyvät ilmasto- ja ympäristöhätätilanteet.

Vaikka Parecon Finlandissa keskitymme osallisuustalouteen yhtenä demokraattisen suunnittelun mallina, on jatkuvasti kehitteillä useita kiitettävän pitkälle vietyjä malleja, jotka kuuluvat samaan demokraattisen taloudellisen suunnittelun kategoriaan. Maailmalla on käynnissä myös monia innostavia hankkeita talouden demokraattisesta suunnitellusta. Näihin kuuluu esimerkiksi osallistavan budjetoinnin laajentamiseen tähtäävät hankkeet, jossa kansalaiset pääsevät mukaan päättämään kuntien tai muiden asuinyhteisöjensä budjettien käytöstä. Nyt perustetun INDEP-verkoston tavoitteena on yhdistää kaikki tämän työn parissa toimivat, vahvistaa suhteita, tarjota tukea ja edistää rakentavaa vuoropuhelua.

Verkoston sivuilta voi tilata uutiskirjeen ja löytää runsaasti tuoreita tutkimuksia ja materiaalia liittyen alan keskusteluun talouden demokraattisesta suunnittelusta.