Kattava tutkimus vahvistaa: Ympäristötuhot ovat kiistaton maailmanlaajuinen hätätila

Ympäristötutkijoiden laajassa koontiraportissa arvioidaan etenevän ympäristökatastrofin tilannetta. Viesti on samansuuntainen kuin esimerkiksi ilmastonmuutospaneeli IPCC:n laatimassa viimeisimmässä katsauksessa. Koontina: ihmiskunnan historian nopeimmat ja laajimmat ympäristötuhot johtuvat ihmisten toiminnasta ja kriisi etenee vauhdilla.

"Olemme peruuttamattoman ilmastokatastrofin partaalla. Tämä on kiistaton maailmanlaajuinen hätätila. Suuri osa elämän kudoksesta Maapallolla on vaarantunut. Olemme astumassa ilmastokriisin kriittiseen ja ennalta-arvaamattomaan uuteen vaiheeseen", tiivistetään Bioscience-tiedelehdessä julkaistun artikkelin alussa. Tilanne on pahentunut tasaisesti vuosikymmeniä. Tiedeyhteisö on tiennyt hiilidioksidipäästöjen ja ilmaston lämpenemisen yhteydestä vuosikymmenten ajan. Tämä yhteys ja ongelman peruuttamaton mittakaava on ollut myös energia-alalla tiedossa niinkin aikaisin kuin 1950-luvulla.

Lämpeneminen yhdessä elinympäristöjen saastuttamisen ja tuhoamisen kanssa on edennyt pisteeseen, jossa kaikista pelastustoimista riippumatta lähivuosikymmeninä nähdään jatkuvaa ilmaston lämpenemistä ja äärimmäisten sääilmiöiden voimistumista ja lisääntymistä. Tuore Bioscience-tiedelehden artikkeli kartoittaa 35 "planetaarisen elonmerkin" kehittymistä. Tutkituista elonmerkeistä 25 on vakavammassa tilanteessa kuin koskaan aikaisemmin.

Vahinkojen todetaankin olevan katastrofaalisia ja kohdistuvan kestämättömällä tavalla erityisesti köyhimpiin.

Päästöjen vähentäminen ja erityisesti fossiilisten polttoaineiden käytön alasajaminen mahdollisimman nopeasti on artikkelin selkeimpiä politiikkasuosituksia. Ilmastonmuutoksen estämiseksi ei ole vielä tehty juuri mitään, poliitikkojen ja elinkeinoelämän johtajien ollessa kyvyttömiä tai haluttomia puuttumaan ongelmaan tavalla, joka todella laskisi maailmanlaajuisia päästöjä, lämpenemisen pääsyytä. Toiminta tällä saralla voisi tuottaa nopeitakin muutoksia nyt alati jatkuvaan lämpenemiseen.

Toinen keskeinen ongelma on artikkelin mukaan huomattava ylikulutus, erityisesti länsimaissa. Kuten päästöissä, myös materiankäytössä ongelma on kansallisesti ja kansainvälisesti rikkaimpien yksilöiden ja suurimpien yritysten kestämätön ja yhä nopeasti kasvava materiankäyttö. Artikkeli kokoaa myös poliittisen järjestelmän ja päätöksenteon lukkiutunutta tilannetta. Ongelmien lievittäminen tulee parhaallakin osaamisella ja poliittisella tahdolla olemaan hyvin vaikeaa nykyjärjestelmässä.

Bioscience-tiedelehdessä julkaistu kattava artikkeli muistuttaa yksityiskohtaisesti siitä, miten monimuotoisia ja dramaattisia vaikutuksia ihmisten taloudellisella toiminnalla on. Tulevaisuudessa näitä vaikutuksia on pystyttävä arvioimaan ajoissa ja paljon nykyistä paremmin.

Talousjärjestelmämme kannustaa luonnon tuhoamiseen. Uuden talousjärjestelmän rakentaminen on pitkän aikavälin projekti. Osallisuustalouden kaltaista uutta taloutta ei saavuteta hetkessä. Työ vaatii vuosikymmeniä, mahdollisesti jopa vuosisatoja. Ilmastokriisiin on vastattava välittömästi. Nykyisestä talousjärjestelmästä on mahdollista tehdä paljon nykyistä kestävämpi ja päästöjä voidaan laskea dramaattisesti. Kestävä ratkaisu vaatii kuitenkin päästöjen kasvusta ja materiaalin kulutuksesta irrotettua talousjärjestelmää, jossa ihmisille ja ympäristölle aiheutuvat haitat tulevat johdonmukaisesti näkyviin jo osto- ja investointipäätöksiäkin tehtäessä.